Curiozităţi

Acasă / Denumirile orasului Alba Iulia

Denumirile orasului Alba Iulia

Publicat în: 12 feb.. 2016
Autor: Municipiul Alba Iulia

Numele pe care Alba Iulia le-a avut de-a lungul secolelor spun totul despre istoria vie, diversa a orasului. Apulum, spre exemplu, e denumirea ce deriva de la Apoulon, numele cetatii dacice de pe Piatra Craivii, de langa Alba Iulia si desemneaza orasul roman, cu radacini dacice, construit pentru soldatii Legiunii a XIII-a Gemina, in urma cuceririi Dacicei de catre Traian.

Apulum, de altfel, era cel mai mare oras al Daciei romane, desi capitala acesteia era Ulpia Traiana Sarmizetetusa. Balgrad („castel alb”) este, apoi, numele pe care slavii l-au atribuit orasului in secolele VIII-IX, cu referire directa la piatra alba de calcar care alcatuia zidurile Castrului Roman. Totodata, Alba Iulia a fost si Gyulafehérvár, adica „cetatea alba a lui Gyula/Iula”, dupa numele celui care a facut din Alba Iulia centrul voievodatului sau.

Dar a fost si germanicul Weissenburg („oras alb”) si, mai apoi, Karlsburg („oras al lui Carol”), in onoarea imparatului Carol al VI-lea. Cea mai importanta denumire a orasului a ramas, insa, Alba Iulia, denumire pomenita pentru prima oara în 1199, desemnand atat piatra alba a cetatii, cat si apartenenta sa la vechiul voievodat al lui Iula.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia