Dilema Veche: "Treptat, se schimba si interiorul, mentalitatile"

Pe site-ul Dilema Veche exista un articol despre Alba Iulia intr-un ton usor diferit fata de cel care pune accent pe dezvoltarea turistica, economica, despre restaurari si despre schimbari de peisaj. Articolul semnat Adina Popescu, postat pe site-ul Dilema Veche vorbeste despre albaiulieni si modul in care acestia se schimba odata cu Cetatea, innobiland-o si oferindu-i un plus de valoare ce nu poate fi obtinut prin proiecte si fonduri europene.

Articolul este scris din perspectiva unei persoane care cunoaste locurile inca din 1998 si care descrie traseul evolutiv al Cetatii drept unul "spectaculos", insa prefera sa se concentreze pe detalii pe care le pot observa doar cei familiarizati cu aceste locuri; detalii precum statuile care "populeaza intr-un mod decent aleile" atunci cand se lasa seara, numarul tot mai mare de terase, schimbul de garda, consecventa cantaretului de la Hotelul Cetate.

Alba Iulia este prezentat ca un loc in continua schimbare, insa un soi de schimbare diferit fata de modernizarea oraselor mari, in care nu intotdeauna schimbarile aparute peste noapte sunt binevenite.

Dincolo de schimbarile, modernizarile, restaurarile si proiectele de succes din Cetate, adevarata diferenta incepe sa se vada chiar in albaiulieni, in persoanele care "redescopera Cetatea in fiecare zi, cu aceeasi bucurie pe care o are orice vizitator". De multe ori sunt greu de deosebit fata de turisti, pentru ca privesc totul cu aceeasi fascinatie si aceeasi emotie.

Printre albaiulieni, turistii, chiar si cei straini, au inceput sa fie o imagine obisnuita si binevenita. Fie ca vorbim de turistii trecuti de varsta a doua sau de turistii tineri, Cetatea ii primeste la fel pe toti, iar albaiulienii ii urmeaza exemplul.

Dar schimbarea despre care vorbeste autoarea cu cel mai mult patos este legata de tinerii pe care ii intalnesti in Cetate, tineri care au facut facultatea la Cluj sau la Bucuresti, dar care s-au intors pentru ca au "la ce". Acesti tineri sunt schimbarea din interiorul orasului Alba Iulia, schimbarea ce nu se vede imediat, dar care are cel mai puternic efect, tineri culti, deschisi, inteligenti. Acestia demonstreaza ca "Alba Iulia nu s-a schimbat doar la exterior, Cetatea nu e doar o fantosa care atrage turisti straini". Treptat, spune autoarea, Cetatea incepe sa se schimbe din interior, odata cu mentalitatile si oamenii.

Cetatea Alba Carolina/Credite foto: Cătălin Cădan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram