Etnografic, la Bucerdea Vinoasă

Publicat în: 
29 martie 2018

Străveche așezare românească, Bucerdea Vinoasă e un sat pe care merită să-l vizitați pentru autenticitatea sa. Iar când spunem „autenticitate”, spunem identitate folclorică neafectată de trecerea anilor. Poate vi se par cuvinte mari; noi, însă, știm că în spatele lor există o realitate concretă, pe care cel mai bine puteți s-o cunoașteți vizitând expoziția etnografică din centrul satului. O veți găsi în curtea bisericii, într-o căsuță rustică, peste drum de superba cramă „Apoulon”.

Detaliu din expoziția etnografică / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Locanicii îi spun mai degrabă muzeu sătesc, decât expoziție etnografică. Așa că, dacă veți vrea să știți unde e expoziția, în sat, poate ar fi mai bine să întrebați de muzeu. Indiferent de titulatură, vorbim despre un loc în care sunt cuprinse, esențializat, toate acele detalii care, în vechime, organizau viața de zi cu zi a țăranului din Bucerdea Vinoasă. Detalii de istorie locală, istorie bisericească și etnografie, culese din gospodăriile din sat, așa încât să vă puteți face o idee despre cum arăta, în vechime, viața românească în acest ținut.

 

Atât obiectele, cât şi aşezarea lor în încăpere arată modul în care era organizat un interior de casă ţărănească din secolul al XX-lea, făcută din pământ bătut, acoperită cu paie, având două încăperi: tinda şi casa (camera de locuit), la care se adăuga târnaţul. Prezentând  mobilier tradiţional (pat, canapei, coastăn, dulap de haine, credenţ), ţesături şi port specific, expunerea este îmbogăţită şi prin reconstituirea obiceiului tradiţional – şezătoarea. Fotografia veche întregeşte imaginea tradiţională a acestei aşezări, cu momente din calendarul popular, de la evenimente importante din viaţa omului, alături de cele care prezintă evoluţia portului popular de-a lungul timpului. Un loc important în acest sector al expunerii îi revine viticulturii tradiţionale. Prezentând parcursul pe care îl urmează ciorchinele de strugure, de la cules şi până la vinul obţinut, ne atrage atenţia, alături de piesele specifice muncilor în vie (sapa, hârleţul, cosorul, călcătoarea, mori de zdrobit, doniţe, ciubere, coşuri, tristolul, căucul), teascul cu masa de piatră, din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

 

Istoriei locale îi sunt rezervate două spaţii distincte. Un spaţiu e dedicat dovezilor arheologice provenind de la una dintre cele mai importante cetăţi dacice din judeţul Alba, Apoulon, de pe Piatra Craivii, evidenţiindu-se în expunere triplu rol al vechii cetăţi: militar, civil şi spiritual.

 

Celălalt spaţiu pune în valoare istoria religioasă a comunităţii din Bucerdea, reţinându-ne prin fragmente de fresce şi icoane de secol XVIII, carte veche religioasă şi o icoană pe sticlă provenind din centrul de pictură din Maierii Bălgradului.

 

Adresă: Bucerdea Vinoasă, str. Principală, nr. 77 (în curtea bisericii). Pentru a o vizita, sunați la numărul de telefon 0258 844 441

Surse pentru acest articol: texte de Adriana Ţuţuianu, Anamaria Grigoruţ, Daniela Elena Cucui, Elena Anghel, Marius Cristea

 

Acces la expoziția etnografică din Bucerdea Vinoasă

 

Rută: Alba Iulia – Șard (DN 74) – Bucerdea Vinoasă (DJ 107 H)

Distanţă de la Alba Iulia la expoziție: 13 km

Durată: aproximativ 20 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram