Deși măruntă, neimpresionantă ca proporții, căsuța care găzduiește expoziția etnografică din Mirăslău (sat aflat la 7 km de Aiud) este, totuși, mai consistentă decât s-ar crede. Cuprinde cele mai importante detalii din viața de zi cu zi a sătenilor din Mirăslău și este, deci, singurul loc în care am putea regăsi viața de altădată a satului.
Astfel, intrând pe ușile expoziției, veți vedea casa dinainte, adică acea cameră care era, de regulă, cel mai frumos gătită dintre toate camerele locuinţei, în general destul de austere din acest punct de vedere. Mobilierul specific se compune din laiţa confecţionată din lemn; patul, compus din cadru de lemn, cu două căpătâie, acoperit de un şurdeu umplut cu paie proaspete la fiecare seceriş; masa, înaltă sau dreptunghiulară cu patru picioare sau tălpi aşezate drept sau în cruce; lodve, scaunele rudimentare fără spătar; lada de zestre – piesa de lemn cea mai frumos lucrată din casă, cu ornamentaţie simplă, geometrică, care conţinea zestrea fetelor în acelaşi timp fiind mărturie a hărniciei acestora.
Peste tot, prin cameră, veți găsi felurite țesături care o înfrumusețează, așa cum se obișnuia în vechime, și anume lepedee, ştergare, feţe de masă şi de perne lucrate manual. De asemenea, pereţii sunt decoraţi cu blide, în general pictate, dar şi icoane pe sticlă, încadrate de ştergare ţesute în casă şi ornate cu motive specifice zonei. De grinzile casei atârnă ulcele lucrate artistic, în vreme ce vasele folosite pentru uzul zilnic erau aşezate pe blidar.
Ca în toate satele românești, țesutul era, în Mirăslău, una dintre cele mai reprezentative îndeletniciri casnice din viaţa unei femei. Iar acest lucru se vede cu prisosință în expoziție. Era o preocupare aproape permanentă atât pentru fetele tinere, cât şi pentru femeile măritate – o activitate dictată, de necesitate, prin care se obţinea faimă în cadrul comunităţii. Vrednică de știut, dacă tot vorbim de țesut, este alcătuirea războiului de țesut: cadru mare de lemn sprijinit pe picioare, sulul, brâgle, iepe, iţe, spetează, suveică, depănător şi urzoi.
Adresă: Mirăslău, str. Principală, nr. 283. Pentru a o vizita, luați legătura cu Horvath Dorina, la primărie
Surse pentru acest articol: texte de Adriana Ţuţuianu, Anamaria Grigoruţ, Daniela Elena Cucui, Elena Anghel, Marius Cristea
Acces la expoziția etnografică din Mirăslău
Rută: Alba Iulia – Aiud – Mirăslău (DN 1)
Distanţă de la Alba Iulia la Mirăslău: 36 km
Durată: aproximativ 40 minute, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă