Eugen de Savoia (1663-1736)

Publicat în: 
23 iulie 2016

Cetatea in forma stelara de tip Vauban din Alba Iulia a fost reconstruita din temelie peste amplasamentul cetatilor anterioare, cea romana si cea medievala. A fost cladita de Habsburgi conform unui plan revizuit si aprobat de marele strateg militar Eugen de Savoia si a fost denumita Karlsburg (Cetatea Alba Carolina) in cinstea Imparatului Carol al VI-lea. Unul dintre bastioanele fortificatiei ii poarta numele si daca va intrebati cine a fost Printul Eugen de Savoia (sau Eugeniu de Savoya), in randurile ce urmeaza vom aminti cateva detalii biografice.

Din secolul al XVI-lea, cand temutul sultan Soliman Magnificul ajunsese pana la portile Vienei, turcii au ajuns sa controleze cea mai mare parte a Balcanilor. Abia la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea, Austria (Sfantul Imperiu Roman) le-a smuls acest teritoriu, mare parte din reusita datorandu-se unui singur om, Printul Eugen de Savoia, care le-a adus turcilor numeroase infrangeri.

De origine italiana si franceza prin nastere, printul a fost fiul Olympiei Mancini, nepoata cardinalului Jules Mazarin (Giulio Mazzarino), una dintre marile frumuseti de la curtea lui Ludovic al XIV-lea, si al lui Mauriciu de Savoia-Carignanosi. A crescut la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, insa avand o constitutie scunda si fragila, i-a fost refuzata si luata in deradere urmarea unei cariere militare in Franta (fapt ce avea sa fie regretat mai tarziu de francezi), drept pentru care a plecat in Viena, unde este primit in serviciul Casei de Habsburg, devenind ofiter al Sfantului Imperiu Roman. A servit Habsburgilor pentru o perioada de sase decenii si in timpul a trei imparati: Leopold I, Iosif I si Carol al VI-lea.

Evolutia carierei militare a Printului Eugen a fost una spectaculoasa. La douzeci si sase de ani a ajuns general de cavalerie, iar la treizeci si patru de ani, comandantul armatei imperiale din Ungaria. Alaturi de ducele de Marlborough si regele Carol al XII-lea al Suediei, a fost unul dintre comandantii cei mai faimosi si de succes ai epocii sale, in fruntea ostilor austriece, zdrobind armata sultanului in repetate randuri. A ajuns unul dintre cei mai straluciti feldmaresali ai Sfantului Imperiu Roman si in mare masura printului Eugen i s-a datorat afirmarea Austriei ca mare putere în cadrul Sfantului Imperiu Roman si ulterior pozitia hegemona a Tarilor Ereditare Austriece (ale Casei de Habsburg) in plan european.

Incadrate in decorul figurativ impunator al Portii a III-a a Cetatii dedicat glorificarii Imparatului Carol al VI-lea, printre scene de lupta, arme, stindarde si trofee, patru panouri principale executate in basorelief infatiseaza scene simbolice realizate in cinstea lui Eugen de Savoia: la exterior, investirea sa de catre imparat in fruntea coalitiei antiotomane si intoarcerea din campania victorioasa si primirea triumfala; la interior, sarja cavaleriei crestine si atacul infanteriei imperiale asupra artileriei otomane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram