Exponatul lunii aprilie la Muzeul National al Unirii

Publicat în: 
25 aprilie 2015

Muzeul National al Unirii a prezentat pe data de 7.04.2015 exponatul lunii aprilie. Acesta are dimensiunile de 108 x 60 x 56 de centimetri si reprezinta o inscriptie votiva dedicata zeului suprem al romanilor (Jupiter) si imparatului roman Caracalla. Piesa a fost descoperita in cladirea centrala a comandamentului Principia si se presupune ca monumentul avea o inaltime de 1,7 – 1,75 metri. O particularitate a acestui exponat este ca a putut fi datat exact – 4 aprilie 215; Csaba Szabo de la Universitatea din Erfurt – Germania declarand ca acest lucru se intampla destul de rar.

In perioada in care a fost inscriptionat monumentul, imparatul roman Caracalla suferea de o boala care se manifesta prin halucinatii si dureri fizice, astfel ca o buna parte din text este dedicata acestuia, scopul fiind protejarea sanatatii imparatului. Interesant este ca, ulterior aparitiei monumentului, imparatul Caracalla s-a vindecat, insa a cazut apoi victima unui asasinat.

Iata care este traducerea textului:

”Lui Jupiter cel Prea Mare si Prea Bun si celorlalti zei si zeite nemuritori si Daciei, pentru sanatatea stapanului nostru, Marcus Aurelius Antonius, cel pios si fericit, Augustul nostru (imparat). Caius Aurelius Sigillius, tribun al Legiunii a XIII-a Gemina Antoniniana, a dedicat acest monument pe 4 aprilie, cand consuli erau Laetus pentru a II-a oara si Cerialis.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram