Expoziţie: 100 de chipuri ale Unirii

Publicat în: 
10 decembrie 2018

Una dintre expoziţiile dedicate Centenarului Unirii care merită vizitată de localnici, dar şi de turiştii care ajung la Alba Iulia este cea care reuneşte sub aceeaşi „umbrelă“ vizuală 100 de personalităţi implicate în realizarea şi recunoaşterea Unirii Transilvaniei cu România.

 Expoziţia aduce în atenţie 100 de figuri ilustre ale elitelor culturale, religioase, politice şi militare care au militat activ şi au acţionat decisiv pentru înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia.

 Arc simbolic peste timp

Lucrările au fost realizate de un grup de elevi de la Liceul de Arte Plastice „Regina Maria“ din Alba Iulia, coordonați de profesorul Gheorghe Urdea.

Pe lista portretelor realizate de tinerii artişti figurează delegaţi la Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918; membri ai Consiliului Dirigent şi ai Marelui Sfat Naţional; personalităţi din Alba Iulia implicate în organizarea şi derularea evenimentului din 1 decembrie 1918; personalităţi care au militat activ pentru recunoaşterea Unirii în plan internaţional.

Amintim câteva nume: Vasile Goldiș, Gheorghe Pop de Băsești, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Ioan Suciu, Aurel Vlad, Ștefan Cicio Pop, Emil Hațieganu, Teodor Mihali,  Vasile Lucaciu, Romul Boilă, Epaminonda Lucaciu, Ovidiu Hulea, Valeriu Braniște, Romul R. Ciorogariu, Romul Marchiş, Valeriu Frenţiu, Demetriu Radu, Caius Brediceanu, Ioan Fechete Negruțiu, Florian Medrea, Ioan Teculescu, Vasile Urzică, Camil Velican, Zaharia Muntean, Ioan Teculescu, Alexandru Borza.

Galeria celor 100 de chipuri ale Unirii poate fi văzută la Muzeul Principia, din Piaţa Cetăţii.

Program: Marţi-Duminică, de la 9.00-18.00.

Despre proiect

Iniţiativa a pornit de la premisa că în 2018, anul Centenarului României moderne, se cuvine să avem în Alba Iulia cât mai multe acțiuni, evenimente prin care să valorificăm resurse, talente locale.

Imaginile de epocă cu personalitățile Unirii au fost documentate și furnizate de către echipa de proiect. Consultantul ştiinţific al proiectului a fost Doamna Dr. Doina Hendre Biro.

„100 de Chipuri ale Unirii din 1918“ este un proiect iniţiat şi derulat de Municipiul Alba Iulia, în parteneriat cu Liceul de Arte Plastice „Regina Maria“ din Alba Iulia şi Banca Transilvania.

Bugetul proiectului a fost de aproximativ 18.000 de lei,  sumă asigurată din bugetul local al Municipiului Alba Iulia, respectiv de Banca Transilvania, care a fost alături de noi în calitate de sponsor.

Cea mai mare parte a sumei a fost alocată achiziției materialelor necesare realizării portretelor.

#AlbaIulia100

Articolul este prezentat în cadrul campaniei #AlbaIulia100, derulată de  blogul oficial de turism al Municipiului Alba Iulia, www.viziteazaalbaiulia.ro. Este  un amplu proiect editorial dedicat marcării unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, act hotărât la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. Pe parcursul anului 2018, vom prezenta articole care aduc în atenție rolul cheie pe care l-a avut Alba Iulia în „ecuația“ Unirii din 1918, oamenii care au făcut Unirea, evenimentele care vor avea loc în acest an în Orașul Unirii, potențialul său turistic, dar şi aplicaţiile smart care ne permit să (re)descoperim oraşul Unirii într-un mod interactiv. Proiectul are și o componentă video. Este doar una dintre pârghiile prin care cinstim, în anul Centenarului, orașul care i-a dăruit României identitatea.

Imaginile folosite în articol sunt de la vernisajul expoziţiei „100 de Chipuri ale Unirii din 1918“, din 29 noiembrie 2018/Foto: Ionuţ Văidean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram