Expoziţie: Povestea a 5 mari fotografi ai Transilvaniei

Publicat în: 
7 martie 2019

Cei care vor vizita expoziţia de la Muzeul Naţional al Unirii vor afla o poveste compusă din mai multe povești,  a celor din spatele aparatului de fotografiat, dar și a celor din fața lui.

Fotografiile de epocă expuse la Muzeul Naţional al Unirii sunt reunite sub genericul „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX“.

Vernisajul expoziţiei a avut loc joi, 7 martie 2019.

Mărturii vizuale lăsate de 5 fotografi

În expoziţie sunt prezentate schiţe biografice şi fotografii realizate de 5 fotografi transilvăneni: Samoilă Mârza (1886-1967) – Fotograful Unirii de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918;  Ferenc Veress (1832-1916) – primul fotograf din Transilvania (în 1853, la Cluj-Napoca, şi-a deschis primul atelier foto);  Alexandru Roşu (1854-1913) – primul fotograf român din Bistriţa;  Szabó Gábor (1905-1982) – cel mai important artist fotograf din Făgăraş;  şi Suba Zoltán (1911-2009) – unul dintre fotografii marcanți ai  oraşului Baia Mare.

Expoziţia de la Muzeul Naţional al Unirii

Expoziţia de la Muzeul Naţional al Unirii

Expoziţia este organizată într-o manieră atractivă, care îmbină textul cu imaginea, reușind să antreneze și mintea și inima și ochiul, deopotrivă.

A fost iniţiată anul trecut, în contextul aniversării Centenarului României Mari, de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureş, în colaborare cu:  Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud  și Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat.

Povestea celor 5 mari fotografi ai Transilvaniei poate fi aflată  la Muzeul Național al Unirii, până în 9 aprilie 2019.

Expoziţia de la Muzeul Naţional al Unirii

Expoziţia de la Muzeul Naţional al Unirii

Programul de vizitare Muzeu martie-decembrie: marți-duminică, în intervalul orar 10.00-19.00.

Intrarea: 10 lei pentru un adulţi,  2,5 lei pentru elevi,  5 lei studenți și seniori 65+. Plata se face numai în  numerar (lei).

Foto deschiere articol: Samoilă Mârza, fotograful Unirii din 1918/Sursa: Muzeul Naţional al Unirii

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram