Garda Nationala de la Alba Iulia a fost unul dintre elementele care au cantarit mult in „ecuatia“ Unirii Transilvaniei cu Romania. Atmosfera de la 1918 este reconstituita in zilele noastre prin metoda moderna a reenactment-ului.
Garda Nationala de la Alba Iulia constituie un prim pas al valorizarii istoriei „Unirii“ prin reenactment. Trupa este formata din zece soldati, echipati in uniforme specifice armatei austro-ungare, in nuante de albastru si verde-gri. Chiar daca unii mai poarta pe chipiu insigna cu insemnele imparatului de la Viena, fiecare poarta pe bratul stang tricolorul. La capitolul armament, „vedeta“ este pusca Steyr Mannlicher, model 1895, cea mai cunoscuta arma a armatei austro-ungare.
Reconstituirea atmosferei Unirii din 1918
Fiecare re-enactor trebuie sa-si cunoasca, in primul rand, personajul istoric pe care-l intruchipeaza. La fel de bine, trebuie sa-si cunoasca echipamentul, sa stie cum sa foloseasca arma, dar si sa inteleaga comenzile venite din partea superiorului. Combatantii trebuie sa stie sa raspunda la intrebari simple sau complexe venite din partea publicului, cand participa la evenimente, spectacole de profil.
”M-am intors de pe front acasa, intr-un sat de langa Alba Iulia. Am gasit de cuviinta sa raman sub arme, sa ma inscriu in Garda Nationala de la Alba Iulia. Purtam uniforma specifica armatei austro-ungare, dar aveam tricolorul pe mana stanga. Ziua de 1 Decembrie 1918 a fost una posomorata in natura, dar foarte senina in sufletul meu, al celorlalti gardisti si a zecilor de mii de romani veniti la Alba Iulia”, povesteste istoricul Liviu Zgarciu, care-l intruchipeaza pe unul din soldatii care au facut parte din Garda Nationala de la Alba Iulia.
Trupa de reenactment va reconstitui o parte din atmosfera incarcata a zilelor care au precedat Unirea, dar si bucuria momentului 1 Decembrie 1918.
„Sarbatoarea de la 1918 a insemnat pentru multi participanti cel mai important eveniment din viata lor. A fost un moment de bucurie, de eliberare, care venea dupa patru ani de razboi (n.a.Primul Razboi Mondial)“, apreciaza istoricul Tudor Rosu, coordonatorul proiectului prin care s-a reconstituit Garda.
Garda mai este cunoscuta si ca „Legiunea de la Alba Iulia“ sau Legiunea a XIII-a (n.a. cu trimitere la Legiunea a XIII-a Gemina care a stationat la Apulum-Alba Iulia).
Prima demonstratie de reenactment a Garzii Nationale de la Alba Iulia pentru publicul larg va fi de 1 Decembrie.
Garda Nationala de la Alba Iulia constituie, potrivit coordonatorului proiectului, doar un prim pas al valorizarii istoriei Unirii prin reenactment. In anii urmatori, ar putea prinde „viata“ fruntasii politici implicati in realizarea Unirii Transilvaniei cu Romania, dar si „masele“, zecile de mii de romani veniti la Alba Iulia. Astfel, s-ar face o reconstituire cat mai ampla a Marii Adunari Nationale.
Sarcinile gardistilor in 1918
Infiintarea Garzilor Nationale Romanesti din Transilvania in toamna anului 1918, s-a datorat unor amenintari reale. Daca ne referim la Alba Iulia, in Cetate erau trupe austro-ungare, iar in actualul cartier al municipiului Oarda stationau trupe germane.
„Fiecare comitat avea sa trimita la Alba Iulia un oficer (n.a. ofiter) si un soldat ca reprezentant al Gardelor Romane....Locul de intalnire: Comanda gardei nationale de la Alba Iulia, 1 Decemvrie 1918, la orele 8 a.m.“ , astfel suna un ordin venit din partea Consiliului National Roman de la Arad.
Organizarea excelenta a Garzii Nationale a reprezentat si unul dintre argumentele pentru care Alba Iulia a fost aleasa in noiembrie 1918 ca loc de desfasurare a Marii Adunari Nationale, ce avea sa hotarasca Unirea Transilvaniei cu Romania.
Ziua de 1 Decembrie 1918 s-a remarcat printr-o ordine exemplara, de care au fost responsabili, in principal, cei 3.000 de gardisti din Alba, concentrati la Alba Iulia. In planul de aparare al orasului se acorda o atentie speciala Cazinoului militar din Cetate, actuala Sala a Unirii. Era cladirea cea mai incapatoare din oras la acea vreme, locul in care s-au intalnit cei 1.228 de reprezentanti ai natiunii romane din Ardeal. Este Sala in care s-a hotarat Unirea Transilvaniei cu Romania.
Gardistii in fotografiile Unirii/Sursa Muzeul National al Unirii
Sarbatorind Ziua Nationala la Alba Iulia demonstram ca suntem mandri de „Momentul 1918“ si confirmam ca Alba Iulia are, si in zilele noastre, capacitatea de a atrage, asa cum a avut-o in 1918, cand aici au venit peste 100.000 de romani.
Imagine deschidere: Trupa de reenactment Garda Românească
Nicu Neag