Manualul contine comenzi militare si informatii utile, in limbile romana si germana, pentru ofiterii si subofiterii romani din Ardeal ce activau ca volunari in Italia, spre sfarsitul anului 1918.
Regulamentul intitulat „Comenzile și definițiile din Regulamentul de manevră și luptă al infanteriei române“ a vazut lumina tiparului la Roma, în tipografia Academiei Regale dei Lincei, in decembrie 1918.
Comenzi militare in limbile romana si germana
Ghidul urma sa ajunga la ofiterii si subofiterii romani din Ardeal care activau ca voluntari in Italia, oragnizati in „ Legiunea Romana din Italia“. Cele mai multe dintre comenzile militare sunt redacatate in limbile romana si germana. Autorul manualului, Petre Ugliș, ne spune ca a optat pentru varianta bilingva, intrucat erau ofiteri si subofiteri care nu cunosteau decat germana. Este vorba de cei care activasera, la inceputul Primului Razboi Mondial, in armata austro-ungara. Tot de la autor aflam ca, dupa 27 decembrie 1918, regulamentul a fost distribuit „pe la toate unitatile, fiecarui ofiter si subofiter cate un exemplar“.
Sursa foto Muzeul National al Unirii (MNUAI)
Militarii erau familiarizati, pentru inceput, cu o serie de termeni de baza, precum: unitate de baza, formatie in linie, coloana, front, flanc, ordine de lupta, obiectiv principal, ungi ofensiv, unghi defensiv.
Sursa foto MNUAI
Soldatii aflau din manual ce presupune instructia militara, cu si fara arma. Daca ne referim la cea de-a doua, militarii erau instruiti sa tina pusca pe umar atarnata in curea. „Mana dreapta apuca de curea in dreptul titi drepte, degetul cel mare sub curea, celelalte deasupra lipite si inchise, teava verticala, cotul apropiat de arma“, se spune in manual.
Din manual nu puteau lipsi regulile de prezentare in fata superiorilor. „Cand un superior vine un fata unei trupe, spre a o trece in revista, o saluta prin cuvintele «Buna ziua baeti!». Oamenii raspund tare si scurt. «Traiti!». Cand Majestatea sa Regele sau un membru din Familia Regala trece in revista trupa, aceasta zice de trei ori «Ura!»“.
Reguli foarte clare erau stipulate si pentru salutul fara arma. „Cand inferiorul ajunge la trei pasi de superior salute ducand mana dreapta la visiera coifurei cu degetele lipite si intinse, dosul palmei intrafara, mana in prelungirea antebratului, cotul nu prea mult departat de corp si putin inainte. Mana stanga lipita de corp sau tinand teaca baionetei, sau teaca sabiei intre cele doua bratari, sta nemiscata, pozitia corpului ca pentru defilare, pasul cadentat. Aceasta pozitie se pastreaza pana ce s-a trecut 3 pasi de superior“.
Sursa MNUAI
Ghidul de front este expus, pana la sfarsitul lunii noiembrie, la Muzeul National al Unirii.
Si, daca tot treceti pragul Muzeului, merita sa descoperiti si alte artefacte fascinante pe care le adaposteste. Sugestia noastra este sa va alocati cel putin o ora. Pentru a intelege mai usor mesajul pe care-l „transmit“ exponatele, puteti opta si pentru un ghidaj profesionist. Muzeul poate fi vizitat, de marti pana duminica, in intervalul orar 10.00-17.00. Un bilet de intrare costa 8 lei pentru un adult, respectiv 4 lei pentru copii, elevi, studenti si seniori 65+. Plata se face numai in numerar (lei).
In imediata apropiere este Sala Unirii, locul unde s-a creat Romania Mare. Aici, aveti acces gratuit.
Foto deschidere: Soldati pe front in Primul Razboi Mondial/Sursa Arhivele Nationale Alba