Lucrările aduc în atenția publicului larg obiectivele emblematice ale Cetății Alba Iulia, redate la scară redusă: porțile fortificației, catedralele simbol, palatele, muzeele din incinta fortificației, șanțurile cetății. Gravurile poartă semnătura artistului Ștefan Balog.
Cum ar putea fi redată imaginea obiectivelor turistice şi culturale din Cetatea Alba Iulia prin intermediul gravurilor? Un răspuns practic la întrebare au primit participanții la vernisajul expoziției dedicate, organizată luni, 6 mai 2019, la Caponiera Cetății, aflată în spatele Palatului Apor.
La eveniment au participat peste 100 de persoane, inclusiv oaspeți din 17 țări ai Primăriei Alba Iulia și Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Gravuri în tehnica aqua-forte
Istoria orașului Alba Iulia este valorificată științific prin numeroase cărți, expoziții și cataloage, la baza cărora stau fonduri de fotografii pe placi de sticlă, ilustrate și cărți poștale, semnate de Adalbert Cserni, respectiv de Karl și Arthur Bach. La fel de importante sunt și desenele în peniță realizate de Reithofer Jenő, respectiv xilogravurile lui Szabó Béla, născut la Alba Iulia.
Tradiția este continuată de artiștii contemporani, precum graficianul Alexandru Radulescu, remarcat prin ex-libris-uri și Ștefan Balog, cel care și-a lăsat semnătura pe gravurile aflate în discuție, realizate în tehnica aqua-forte.
La sfârșitul evenimentului de la Caponiera Cetății, a fost prezentat și catalogul bilingv, în română și engleză, al expoziției, apărut sub titlul „ALBA IULIA-Imagini gravate în timp“.
Până vă hotărâți să vizitați expoziția, vă recomandăm să vizualizați Albumul cu gravuri ale obiectivelor emblematice din Cetatea Alba Iulia.
Toate cheltuielile legate de realizarea gravurilor şi tipărirea albumului au fost suportate din bugetul proiectului transnaţional „INT-HERIT“, în care Municipiul Alba Iulia are calitatea de partener. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu Fundaţia INTER-ART Aiud.
Sursa fotografiilor: Zoltan Balog