Dacă vorbim de Sebeș în termeni de istorie, cultură și peisaje dătătoare de inspirație, atunci musai să vorbim și despre vinuri. Și unde altundeva decât în bătrânul județ Alba, județ recunoscut pentru podgoriile sale, mai putem găsi o mai frumoasă îmbinare de vin, mâncare și chef de viață?
În articolul de față vom vorbi, foarte pe scurt, despre podgoria Sebeș-Apold, așadar despre o zonă specific săsească, a cărei frumusețe arhitecturală e pe deplin reflectată de rafinamentul vinurilor.
Și pe aici, în Podișul Secașelor, trece celebrul Drum al Vinului, care desemnează două zone foarte bine definite: unul în județul Alba, adică Sebeș, și celălalt în județul Sibiu, adică Apold. Mai precis, podgoria Sebeș-Apold se află în zona de sud-vest a Podișului Transilvaniei, adică în depresiunile colinar-deluroase ale Sebeș-Secașului și Apoldului, de la contactul Podișului Secașelor cu Munții Șureanu-Cindrel. E, de fapt, cea mai sudică podgorie din Podișul Transilvaniei, ceea ce îi priește din punct de vedere al climei și al reliefului. Este, practic, un ținut ideal pentru viticultură.
Centrul viticol Sebeș este activ prin producători din Sebeș, Gârbova, Răhău și Deal și e recunoscut pentru vinurile sale albe și ușor acide, foarte plăcute la gust, iar soiurile specifice sunt Fetească regală, Riesling italian, Traminer roz, Iordana, Fetească albă și Muscat Ottonel.
Florian-Rareș Tileagă