De vizitat în Alba

Acasă / Gustul Aiudului

Gustul Aiudului

Publicat în: 20 sept.. 2017
Autor: Rares Tileaga

Deoarece Aiudul înseamnă, pentru cunoscători, cultură, și deoarece cultura înseamnă rafinament, atunci neapărat trebuie să vorbim, mai jos, despre cel mai gustos aspect al zonei Aiudului: vinurile sale. Podgoria Aiudului, pe scurt, care a produs vinuri premiate și apreciate la nivel înalt.

 

Podgoria Aiud este întinsă la nord de podgoria Alba, într-un ținut deluros, marcat în principal de Culoarul Mureșului. Aici, meşteşugul vinului s-a păstrat din tată în fiu, timp de sute de ani, astfel încât vinurile de Aiud nu şi-au pierdut calităţile chiar dacă sunt procesate cu mijloace moderne de lucru.

 

Azi, Podgoria Aiudului este vestită pentru vinurile numite Plebanos. E un tip de vin produs din struguri precum Pinot Gris, Furmint, Grasă și Muscat Ottonel, cu aspect galben-pai spre galben-auriu și cu parfum de măr proaspăt cules. Păstrat mai mult timp îmbuteliat, el dezvoltă un buchet specific, delicat și ușor picant.

 

În cramele orașului și în cele ale satelor dimprejur, veți găsi acest vin în aproape orice casă. Este, dacă vreți, precum peștele în zona Deltei, răspândit sub toate formele și în toate varietățile.

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia