Gustul Târnavelor

Publicat în: 
12 noiembrie 2017

Pentru că vorbeam despre Blaj, despre cultură și despre gusturile pentru cultură, atunci ar fi potrivit să vorbim, puțin, despre cel mai gustos produs al județului Alba: vinul de pe Târnave. Mai precis, despre podgoria Târnavelor, care a produs vinuri celebre în toată lumea. Dacă vă aflați la Alba Iulia, nu vă refuzați gustul Târnavelor, prezent în toate restaurantele, magazinele și cramele.

 

Viile de pe Culoarul Mureșului și de pe Valea Târnavelor, cunoscute încă de pe vremea lui Burebista, au stat la baza formării brandului „Drumul vinului în Ţara vinului”. Primele documente ce amintesc de ocupaţia viticulturii au rămas din timpuri medievale şi, ca un amănunt inedit, vinurile specifice satului Şard au fost încununate de laude din partea poetului german Martin Opitz în anul 1622. Acest Drum al Vinului cuprinde patru mari zone: podgoria Aiud (localităţile Aiud, Ocna Mureş, Rădeşti, Lopadea Nouă, Hopârta, Fărău, Mirăslău şi Livezile), podgoria Alba (localităţile Vinţu de Jos, Pâclişa, Bărăbanţ, Şard, Ighiu, Ighiel, Ţelna, Cricău, Galda de Jos, Craiva, Tibru, Bucerdea Vinoasă şi Stremţ), podgoria Sebeş-Apold (localităţile Şibot, Sălişte, Pianu, Săsciori, Câlnic şi Gârbova) şi podgoria Târnave (localităţile Blaj, Bălcaciu, Jidvei, Cetatea de Baltă, Valea Lungă, Şona, Crăciunelul de Jos, Cenade, Ohaba şi Roşia de Secaş). În cadrul acestei ultime podgorii, puteți descoperi, la Jidvei, una dintre cele mai importante staţiuni viticole din ţară.

 

Podgoria Jidvei este întinsă pe o suprafaţă de aproximativ 2.000 de hectare, iar plantaţia de vie se află la o altitudine cuprinsă între 200 şi 500 de metri. Dacă adăugăm şi expunerea sudică a versanţilor, înţelegem de ce vița de vie a fost cultivată aici cu 600 de ani î.Hr. Herodot îi menţionează primul pe agatârşii stabiliţi pe Valea Târnavelor, ca fiind faimoşi viticultori.

 

Meşteşugul vinului s-a păstrat din tată în fiu, timp de sute de ani, astfel încât vinurile de Jidvei nu şi-au pierdut calităţile chiar dacă sunt procesate cu mijloace moderne de lucru. Azi, Podgoria Târnavelor este vestită pentru vinurile seci. Pe lângă Sauvignon Blanc, cel mai consumat vin produs aici, gama mai cuprinde soiurile Fetească Regală, Chardonnay şi Dry Riesling. Strugurii culeşi manual din plantaţiile cu un grad înalt de sănătate sunt transformaţi în „Tezaur”, un vin pe care nu trebuie să îl ratați.

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram