Curiozităţi

Acasă / În căutarea amfiteatrului roman de la Apulum

În căutarea amfiteatrului roman de la Apulum

Publicat în: 7 iul.. 2015
Autor: Municipiul Alba Iulia

Existenta amfiteatrului de la Apulum este certificata de cateva documente, insa nu se dau coordonate exacte referitoare la asezarea acestuia.

Cert este faptul ca exista fotografii, realizate de catre arhitectul si omul de stiinta Adalbert Cserni in urma cu 100 de ani, care ilustreaza ceea ce pare a fi zidul unui amfiteatru. Istoricii sunt de parere ca exista suficiente dovezi indirecte pentru a se putea declara ca in vechiul oras roman exista un amfiteatru. Afirmatiile lor se bazeaza pe o tigla cu imaginea gladiatorului Herculanus, o inscriptie ce vorbeste despre existenta unei scoli a gladiatorilor, o harta din anul 1711 si fotografia realizata de Adalbert Cserni.

Amfiteatrul din Apulum era format dintr-o arena si tribuna destinata spectatorilor, dupa modelul clasic roman. Acesta gazduia periodic lupte intre gladiatori, dar si diverse intreceri sportive sau confruntari spectaculoase intre oameni si animale salbatice. Desi locul in care s-a aflat amfiteatrul este necunoscut, Adalbert Cerni, primul custode al muzeului din Alba Iulia, era de parere ca ruinele acestuia s-ar putea gasi in actualul cartier Lumea Noua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia