Infoschi Șureanu – 01-07 februarie 2019

Publicat în: 
1 februarie 2019

Nu știm cum o fi pe jos – și nici nu prea suntem curioși, sătui fiind de betoane, claxoane și gălăgii citadine –, dar știm cum e sus: E ALB. E iarnă, cu zăpezi de-ți intră piciorul până la șold, cu linii de ratrack pe care e o bucurie să aluneci, dimineața, și cu ceață de o tai cu cuțitul. Așa e sus. Așa e iarna, la Șureanu, acum. Haideți sus, haideți să ne bucurăm de iarnă, cât e iarnă.

 

- Pârtii existente: 10 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3)

- Pârtii funcționale: 10 (sau mai puține, în funcție de starea vremii)

- Lungime totală a pârtiilor existente: 12 km

- Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

- Altitudine maximă: 2.010 m

- Tunuri de zăpadă: nu

- Webcam: http://schi-sureanu.ro/index.php/camere-live

- Nocturnă: nu

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parțial), Digi Mobil (parțial), Orange (slab)

 

Evaluare generală: deși temperaturile au crescut, iar ninsorile au încetat, zăpada a rămas la fel de multă, la Șureanu. Condițiile de schi sunt mai mult decât bune, la început de februarie, atât pe pârtii, cât și în afara lor, prin urmare aveți toate motivele să credeți că sezonul continuă în forță, la Șureanu. Cu atât mai mult merită să schiați acolo, cu cât în perioada despre care vorbim va fi vacanță școlară, așadar aveți un motiv în plus să veniți cu toată familia, la Șureanu. De asemenea, s-a mai deschis o pârtie pe Domeniul Schiabil Șureanu, și anume S_3, mărind domeniul cu încă 1.350 m lungime. Singurul minus, legat de condițiile de schi, îl reprezintă vizibilitatea, puternic afectată de norii care coboară pe munte. Pentru actualizări periodice, urmăriți site-ul domeniului: www.schi-sureanu.ro

 

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

 

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime și este deszăpezit, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

 

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): au avut loc deszăpeziri ori de câte ori a fost nevoie, așadar drumul forestier se prezintă acceptabil. Există în continuare gropi, șleauri și acele porțiuni înguste, cât pentru o singură mașină, însă dacă veți fi prudenți și calmi, veți putea depăși orice situație dificilă. Bineînțeles, sunt esențiale cauciucurile de iarnă și, mai ales, lanțurile, în special pentru că se va încălzi, iar zăpada de pe drum se va tasa, devenind foarte alunecoasă. Atenție, cea mai dificilă porțiune este cea cuprinsă între Luncile Prigoanei și Poarta Raiului, fiind mai îngustă și mai abruptă.

 

Pârtii și instalații de cablu: recent, domeniul schiabil a fost suplimentat cu încă o pârtie. Este vorba despre S_3, o pârtie care a funcționat în primii ani ai domeniului schiabil, după care a fost închisă. Ea are o lungime de 1.350 m și coboară de pe masivul Șureanu, în paralel cu S_2, cu care de altfel coincide de la un anumit punct. Prin urmare, domeniul numără, în prezent, 10 pârtii, care vor fi funcționale în totalitate doar în cazul în care condițiile meteo o vor permite. Altfel spus, dacă va viscoli intens sau dacă va fi extrem de mică vizibilitatea, pârtiile de la cotele înalte (A_1, A_2, A_3) vor fi închise, la fel ca și telescaunul care le deservește. Zăpadă este din belșug, pe toate pârtiile, precum și în afara lor.

 

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 01-07 februarie 2019, vreme stabilă. Nu va mai ninge, nici nu va mai viscoli, dar e posibil ca norii să coboare pe munte și să reducă vizibilitatea la sub 50 m. De asemenea, se va încălzi treptat, iar temperaturile vor oscila între -7 și 3 grade Celsius. Vremea va fi astfel:

- vineri, 01 februarie: vânt slab, cer posibil noros

- sâmbătă, 02 februarie: vânt slab, cer posibil noros

- duminică, 03 februarie: vânt slab, cer posibil noros

- luni, 04 februarie: vânt slab, cer posibil noros

- marți, 05 februarie: vânt slab, cer posibil noros

- miercuri, 06 februarie: vânt slab, cer posibil noros

- joi, 07 februarie: vânt slab, cer posibil noros

 

Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil; punct Salvamont, SMURD și Jandarmerie Montană, la baza pârtiilor.

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram