Infoschi Șureanu – 01-07 martie 2019

Publicat în: 
1 martie 2019

Ultima noapte de iarnă, întâia noapte de primăvară.

În calendar.

În realitate, tot iarnă. Din-aia cu viscol de te împinge pe pârtie. Dragii noștri, iarna continuă cu succes la Șureanu. Aici chiar se schiază, aici chiar e iarnă. În plus, drumul nu e rău (dar lanțurile, obligatorii), iar vremea anunță ceva ninsori. Haideți sus, să ne dăm.

 

- Pârtii existente: 10 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3)

- Pârtii funcționale: 10 (sau mai puține, în funcție de starea vremii)

- Lungime totală a pârtiilor și racordurilor existente: 18 km

- Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

- Altitudine maximă: 2.010 m

- Tunuri de zăpadă: nu

- Webcam: http://schi-sureanu.ro/index.php/camere-live

- Nocturnă: nu

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parțial), Digi Mobil (parțial), Orange (slab)

 

Evaluare generală: începutul de primăvară, la Șureanu, pare a fi început de iarnă. Din 1 martie, vom avea zile cu ninsoare și viscol, păstrând în bune condiții zăpada de pe cele 10 pârtii. Aici, fără nici un fel de zăpadă artificială, pârtiile se mențin excelent, având o grosime impresionantă a stratului de omăt natural. În plus, acest weekend vine cu două mari evenimente. Pe de o parte, este vorba despre lansarea, în premieră absolută, a primului ghid turistic despre Munții Șureanu, axat pe schi. Ghidul a fost realizat de către monitorul de schi Rareș Tileagă, fiind un element de promovare a zonei Șureanu pe timp de iarnă-vară, cu accent pe psihologia schiorului și pe produsele turistice. Lansarea va avea loc la cabana „Pași Liberi”, din Poarta Raiului, în 2 martie, ora 18.00. Al doilea eveniment este Cupa de schi de tură „Șureanu” și va avea loc în aceeași dată de 2 martie, între orele 11.00 – 15.00.

 

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

 

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat, fiind accesibil pentru orice tip de mașină. Între barajul Tău și barajul Oașa există multe porțiuni cu zăpadă pe asfalt și cu gropi din loc în loc, așadar vă recomandăm să fiți prudenți.

 

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): întrucât nu a mai nins, drumul s-a menținut rezonabil de bine. Există totuși șleauri adânci, pe direcția de mers, care vă pot incomoda. De asemenea, aerul este din ce în ce mai cald, ceea ce face ca drumul să fie acoperit de gheață și zăpadă. Acest lucru crește riscul de derapaj, la viteze mai mari. Insistăm să vă montați lanțurile, cel puțin începând cu mănăstirea Oașa, mai ales că se anunță ninsori.

 

Pârtii și instalații de cablu: prima zi de martie găsește pârtiile într-o formă foarte bună. Stratul de zăpadă este enorm, pe pârtii, așadar nici vorbă de pietre, smocuri de iarbă sau gheață. Se schiază în condiții excelente. Un dezavantaj este, însă, vântul foarte puternic, care aruncă zăpada pe pârtii, acoperind în permanență liniile de ratrack. Este posibil, din cauza viscolului, să fie oprit telescaunul. De asemenea, zonele de off-piste sunt improprii pentru freeride, zăpada fiind compactată de viscol și de încălzirea vremii.

 

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 1-7 martie 2019, vreme instabilă, cu ninsori, viscol, cer senin și cer înnorat. Va fi, de fapt, un soi de săptămână a extremelor, la început de primăvară. Vremea, pe zile, va fi astfel:

- vineri, 1 martie: vânt intens, cer noros, ninsoare slabă

- sâmbătă, 2 martie: vânt intens, cer noros, ninsoare slabă

- Duminică, 3 martie: vânt slab, cer noros, șanse de ninsoare

- luni, 4 martie: vânt slab, cer parțial noros

- marți, 5 martie: vânt extrem de intens, ninsoare

- miercuri, 6 martie: vânt puternic, cer înnorat, șanse de ninsoare

- joi, 7 martie: vânt puternic, cer noros, ninsoare

 

Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil; punct Salvamont, SMURD și Jandarmerie Montană, la baza pârtiilor.

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram