De vizitat în Alba

Acasă / Infoschi Șureanu – 25-31 ianuarie 2019

Infoschi Șureanu – 25-31 ianuarie 2019

Publicat în: 24 ian.. 2019
Autor: Rares Tileaga

În această iarnă cețoasă, viscoloasă și ninsoasă (iertați-ne epitetele, dar se potrivesc la fix pentru felul în care e vremea, acum, la Șureanu), e un miracol ceresc momentul ăla când apare soarele pe cer și, dintr-o dată, vezi totul. Uite așa s-a întâmplat în poza de mai jos: eram pe A3, sus pe Aușel, și brusc a apărut soarele. Din fericire, aveam aparatul foto la noi.

Haideți sus. Aveți motive. Vă cheamă liniile de ratrack, care uneori nu se văd de ceață sau zăpadă proaspăt așternută, vă cheamă pârtiile splendide de la Șureanu, vă cheamă iarna.

 

– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 9 (sau mai puține, în funcție de starea vremii)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: https://schi-sureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parțial), Digi Mobil (parțial), Orange (slab)

 

Evaluare generală: iarna continuă, la Șureanu, ca la carte: zăpezi imense pe pârtii și în afara pârtiilor, ninsori abundente, reprize de viscol și ger pe timp de noapte. Pârtiile, așadar, se prezintă excelent în această iarnă aspră, iar drumul este în continuare accesibil dar dificil. În plus, se anunță ninsori abundente, care vor putea crea probleme serioase de acces. De aceea, sunt absolut necesare lanțurile. Sezonul de schi continuă, prin urmare, în plină forță, la Șureanu. Pentru actualizări periodice, urmăriți site-ul oficial al domeniului: www.schi-sureanu.ro

 

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

 

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime și este deszăpezit, fiind accesibil pentru orice mașină. Atenție, există multe porțiuni de asfalt acoperit cu zăpadă și fleașcă, ce pot crea derapaje.

 

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit, prezintă refugii, este suficient de lat, dar vă va surprinde în continuare cu porțiuni dificile, înguste, în special între Luncile Prigoanei și Poarta Raiului. Fiți pregătiți cu lanțuri, încă de la lacul Oașa, pentru a evita orice fel de blocaj. Cât despre drumurile care duc la cabanele din Poarta Raiului și Luncile Prigoanei, acestea au fost deszăpezite.

 

Pârtii și instalații de cablu: vor fi funcționale toate cele 9 pârtii ale domeniului schiabil. Dacă, însă, va viscoli, atunci cu siguranță pârtiile A_1, A_2, A_3, S_1 și S_2 vor fi închise, de asemenea și instalațiile care le deservesc (telescaunul și teleschiul „Șureanu”). Stratul de zăpadă este enorm, pe toate pârtiile, și mai ales în zonele de off-piste. Vorbim de grosimi de peste 80-90 cm, pe pârtie, și de 150-200 cm în afara pârtiilor. Condițiile de schi sunt, deci, foarte bune, la Șureanu.

 

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 25-31 ianuarie 2019, vreme instabilă. Va ninge, va viscoli și va avea loc o încălzire a vremii. Temperaturile vor oscila între -9 și -3 grade Celsius. Vremea va fi astfel:

– vineri, 25 ianuarie: vânt slab, ninsoare slabă, cer noros

– sâmbătă, 26 ianuarie: vânt slab, ninsoare, cer înnorat

– duminică, 27 ianuarie: vânt slab, cer parțial noros

– luni, 28 ianuarie: vânt puternic, cer parțial noros

– marți, 29 ianuarie: vânt slab, cer înnorat

– miercuri, 30 ianuarie: vânt slab, ninsoare, cer înnorat

– joi, 31 ianuarie: vânt puternic, ninsoare, cer înnorat

 

Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil; punct Salvamont, SMURD și Jandarmerie Montană, la baza pârtiilor.

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia