Infoschi Șureanu și Arieșeni - 03-09 februarie 2017

Publicat în: 
2 februarie 2017

Pentru noi, vacanța elevilor, care tocmai începe azi, înseamnă schi. Iar județul Alba, din fericire, are două zone splendide pentru sporturile de iarnă. Una vastă, foarte înaltă, recentă - Șureanu - și alta veche, de tradiție, celebră - Arieșeni. Atât una, cât și cealaltă vă așteaptă cu brațele deschise și cu pârtiile încărcate de zăpadă. Nu trebuie decât să vă urcați în mașini și să bateți drumul până acolo - vă ia cel mult două ore și jumătate, din Alba Iulia. Haideți sus!

dsc_1520

Vreme bună, pârtii bune la Șureanu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

  • Domeniul Schiabil Şureanu

 

- Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

- Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)

- Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

- Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

- Altitudine maximă: 2.010 m

- Tunuri de zăpadă: nu

- Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

- Nocturnă: nu

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

 

Evaluare generală: zilele de vacanță școlară, la Șureanu, se anunță a fi încărcate de zăpadă multă și proaspătă. Urmează ninsori abundente în perioada imediat următoare, ceea ce va asigura o bună continuare a sezonului de schi, pe pârtiile Domeniului Schiabil Șureanu. Datorită ninsorilor, nu va fi cea mai bună vizibilitate pe pârtii, nu va fi cea mai bună vreme de schi, dar vom avea, în sfârșit, mult-așteptata zăpadă proaspătă, ideală pentru schi pe pârtii și în zonele vaste de off-piste. Atenție, însă, la drumul între lacul Oașa și pârtii; acesta nu va mai fi atât de rapid accesibil, fiind acoperit de gheață, gropi, fleașcă și zăpadă frământată. Pentru informații adiționale și webcam-uri live, intrați pe www.schisureanu.ro

 

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

 

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

 

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): este acoperit în mare parte de gheață și prezintă gropi și șanțuri pe direcția de mers. Vă vor incomoda gropile, porțiunile cu zăpadă topită și cu zăpadă frământată. Sunt absolut necesare lanțurile, pentru orice soi de situație rutieră pe acest tronson.

 

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: vor funcționa 6 pârtii din 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Dacă prognozele meteo se vor adeveri, stratul de zăpadă va crește semnificativ, odată cu începerea ninsorilor, atât pe pârtii, care sunt zilnic bătătorite mecanic, cât și în zonele de off-piste. Va predomina zăpada proaspătă, grea, frământată, ideală mai ales pentru freeride. Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul.

 

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță pentru perioada 03-09 februarie 2017 ninsori abundente, vânt și vizibilitate redusă. Nu va fi cel mai confortabil context pentru schi, însă va fi cea mai bună zăpadă. Temperaturile vor scădea treptat, începând cu finalul perioadei, ceea ce va reprezenta un plus pentru calitatea zăpezii pe pârtii. În general, între 03-09 februarie 2017, temperaturile se vor încadra între -8 și 0 grade Celsius. Echipați-vă corespunzător pentru aceste condiții de ninsori abundente.

 

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei (0762 501 913); patru après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

 

Sfaturi de buzunar:

- nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

 

  • Arieşeni (Vârtop)

 

- Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Lungime totală: 2 km

- Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

- Altitudine maximă: 1.400 m

- Tunuri de zăpadă: da

- Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

- Nocturnă: da

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: toate rețelele

 

Evaluare generală: precipitații abundente vor fi și la Arieșeni între 03-09 februarie 2017, însă e posibil ca ele să nu fie doar sub formă de ninsoare, ci și sub formă de lapoviță și ploaie, datorită încălzirii vremii. Acest aspect, însă, nu va afecta semnificativ și pe termen lung sezonul de schi.

 

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

 

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

 

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: cu toate că există zăpadă din plin pe ambele pârtii de la Arieșeni, calitatea acesteia va fi afectată de precipitațiile sub formă de lapoviță, ninsoare și ploaie. În mod cert va predomina zăpada grea, greu de manevrat. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

 

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță zile încărcate de precipitații, însă e posibil ca acestea să fie inclusiv sub formă de lapoviță și ploaie. Se va încălzi, iar temperaturile vor ocila între -8 și 2 grade Celsius. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

 

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

 

Sfaturi de buzunar:

 

- evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

- nu consumați alcool înainte de a schia.

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram