Infoschi Șureanu și Arieșeni - 10-16 februarie 2017

Publicat în: 
9 februarie 2017

Nu uitați: când plouă jos, la oraș, la munte ninge. Ceea ce e strop de ploaie, pe străzile de asfalt ale orașelor, la munte e fulg de nea. Iată, dragi cititori, cel mai important motiv pentru care să veniți la Șureanu și Arieșeni, în perioada 10-16 februarie 2017. De ambele stațiuni vă despart doar două ore de mers cu mașina, din Alba Iulia. Pregătiți-vă și lanțuri pentru roți, pentru că veți avea nevoie, mai ales la Șureanu.

Sureanu 10-16 februarie 2017

Soare, zăpadă și pârtii, pe Domeniul Schiabil Șureanu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

  • Domeniul Schiabil Şureanu

- Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

- Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)

- Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

- Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

- Altitudine maximă: 2.010 m

- Tunuri de zăpadă: nu

- Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

- Nocturnă: nu

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

 

Evaluare generală: vârful de sezon, la Șureanu, va fi atins în zilele care urmează (perioada 10-16 februarie 2017), atât pentru că vor fi Serbările Zăpezii în weekend, cât și pentru faptul că zăpada este excelentă, iar pârtiile, impecabil pregătite. În plus, drumul de la lacul Oașa la pârtii se prezintă acceptabil (dar, atenție, sunt obligatorii lanțurile), iar vremea se va menține rece. Pe scurt, sunt vești bune la Șureanu, pentru zilele ce vor urma. Pentru informații adiționale și webcam-uri live, intrați pe www.schisureanu.ro

 

Eveniment special: Serbările Zăpezii, ajunse anul acesta la cea de-a V-a ediție, vor avea loc între 10-12 februarie 2017. Totul va începe vineri, la ora 16.00, cu un after ski party, cu muzică și foc de tabără. Sâmbătă vor avea loc concursuri de schi, snowboard și snowmobil, vor fi oferte de lecții de schi și snowboarding în cadrul școlii „Pași Liberi”, precum și coborâri cu torțe pe pârtii, foc de tabără și artificii. Serbările se vor încheia Duminică, la ora 14.00.

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

 

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

 

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): este deszăpezit, lărgit și prezintă suficiente refugii, dar sunt absolut necesare lanțurile. Astfel, veți evita crearea oricărui ambuteiaj, iar controlul pe coborâre și pe urcare va fi optim. Întrucât va fi vârf de sezon în acest weekend, e posibil să fie multă aglomerație pe drum și în parcări.

 

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: vor funcționa 6 pârtii din 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Stratul de zăpadă bătătorită măsoară peste 50 cm grosime, iar cel în afara pârtiilor, circa 150 cm. Întrucât a nins din abundență în ultimele zile, zăpada este încă proaspătă, afânată, ușor de abordat pe schiuri sau snowboard. Zonele de off-piste sunt excelente, acum, pentru freeride. În plus, urmează zile de temperaturi scăzute, așadar e posibil ca pârtiile să se mențină la fel de bine pe toată perioada despre care vorbim (10-16 februarie 2017). Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul.

 

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 10-16 februarie 2017, vreme stabilă, cu înnorări și temperaturi cuprinse între -12 și -2 grade Celsius. Nu va mai ninge, dar e posibil ca vântul să sufle cu putere pe vârfuri, iar vizibilitatea să fie redusă sub 100 m. În concluzie, condițiile meteo pentru schi se vor menține acceptabile, ușor de suportat pentru perioada amintită.

 

Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei (0762 501 913)

 

Sfaturi de buzunar:

- nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

 

  • Arieşeni (Vârtop)

- Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Lungime totală: 2 km

- Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

- Altitudine maximă: 1.400 m

- Tunuri de zăpadă: da

- Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

- Nocturnă: da

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: toate rețelele

 

Evaluare generală: la Arieșeni, sezonul continuă cu succes după ninsorile din ultimele zile, care au crescut considerabil stratul de zăpadă pe pârtii. O altă veste îmbucurătoare este că vremea va fi frumoasă, cu cer parțial noros, așadar condițiile de schi continuă să fie, la Arieșeni, foarte bune.

 

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

 

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

 

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: zăpada, pe cele două pârtii de la Arieșeni, se menține remarcabil de bine pentru perioada anunțată. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

 

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță zile fără precipitații, cu vreme stabilă, înnorări temporare și temperaturi cuprinse între -8 și 0 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.

 

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

 

Sfaturi de buzunar:

- evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

- nu consumați alcool înainte de a schia.

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram