Infoschi Șureanu și Arieșeni - 10-16 martie 2017

Publicat în: 
10 martie 2017

Streașina curge, zăpada se fleșcăiește, pârtiile se înmoaie, iarba apare pe vârfurile de pantă, așa că o primă concluzie ar fi că e gata. Că trebuie să-i punem cruce, fiindcă e primăvară. O altă concluzie, realistă, ar fi că pârtiile sunt încă practicabile, atât la Șureanu, cât și la Arieșeni. Da, omătul e moale, dar perfect aderent. De fapt, pe fleașca asta, până și cele mai tocite canturi și până și cele mai proaste tălpi de schiuri vor aluneca brici. Așa că vă așteptăm la Șureanu și Arieșeni, la schi. Din Alba Iulia, veți face doar două ore și ceva cu mașina. Haideți sus, iarna e încă iarnă la munte.

dsc_4235

Platou alpin, la început de martie, pe Domeniul Schiabil Șureanu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

  • Domeniul Schiabil Şureanu

- Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

- Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)

- Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

- Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

- Altitudine maximă: 2.010 m

- Tunuri de zăpadă: nu

- Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

- Nocturnă: nu

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

 

Evaluare generală: cu toate că vremea s-a încălzit puternic, în ultimul timp, zăpada a rămas impresionant de multă pe pârtiile de la Șureanu. Firește, nu mai există acea zăpadă făinoasă, proaspătă; temperaturile ridicate au transformat-o într-un strat greu, fleșcăit, greu manevrabil, dar, ținând cont că vorbim despre a doua săptămână din martie, putem spune că sezonul se prezintă mai mult decât acceptabil. În plus, prognozele meteo anunță ninsori abundente, începând cu acest weekend. Sezonul continuă, așadar, pe Domeniul Schiabil Șureanu, în ciuda primăverii care s-a instalat la șes. Pentru informații actualizate și webcam live, intrați pe www.schisureanu.ro
Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

 

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

 

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): în prezent, drumul este accesibil oricărui tip de mașină. Din păcate, însă, veți întâlni o mulțime de porțiuni cu noroi, gropi, gheață și fleașcă, în special între Luncile Prigoanei și pârtii. Parcurgeți-le cu răbdare și atenție. Deocamdată nu e nevoie de lanțuri, însă dacă va ninge, conform prognozelor, va fi absolut necesar să le montați. Vă recomandăm să le aveți pregătite în mașină.

 

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: vor fi deschise 6 pârtii din 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Pe fiecare dintre ele, stratul de zăpadă este greu, fleșcăit, apătos, dar suficient de consistent și de aderent pentru coborârea pe schiuri sau snowboard. Nu recomandăm, încă, zonele de off-piste, întrucât stratul este greu manevrabil. Prin urmare, se poate schia în continuare, în condiții mai mult decât acceptabile pentru acest început foarte călduros de primăvară. Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul.

 

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 10-16 martie 2017, ninsori și vânt puternic, care vor îmbunătăți, cu siguranță, sezonul de schi la Șureanu. O veste bună este și răcirea vremii (temperaturi între -7 și 0 grade Celsius). Din păcate, este foarte posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie puternic afectată.

 

Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei (0762 501 913)

 

Sfaturi de buzunar:

- nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

  • Arieşeni (Vârtop)

- Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Lungime totală: 2 km

- Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

- Altitudine maximă: 1.400 m

- Tunuri de zăpadă: da

- Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

- Nocturnă: da

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: toate rețelele

 

Evaluare generală: la Arieșeni, sezonul e posibil să cunoască o ușoară îmbunătățire, începând cu acest weekend. Dacă, într-adevăr, precipitațiile prognozate vor fi sub formă de ninsoare, stratul de omăt de pe pârtii va crește cu siguranță, putând să prelungească sezonul de schi.

 

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

 

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

 

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: nu veți găsi cea mai bună zăpadă, pe cele două pârtii de la Arieșeni, însă este acceptabilă pentru această perioadă marcată, recent, de încălzire și ploi. Totuși, situația se va îmbunătăți, întrucât va ninge în curând. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

 

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță zile cu ninsori, lapoviță și, posibil, ploi (Duminică și luni, în special). În general vor predomina ninsorile, în cazul în care aerul va fi suficient de rece. Temperaturile vor fi cuprinse între -7 și 2 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

- evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

- nu consumați alcool înainte de a schia.

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram