Infoschi Șureanu și Arieșeni - 13-19 ianuarie 2017

Publicat în: 
13 ianuarie 2017

Dacă vă aflați în Alba Iulia și aveți chef de schi, aveți, din fericire, două opțiuni excelente. Ambele, la doar două ore de mers cu mașina din Alba Iulia. Una e Șureanu, în sudul extrem al județului; cealaltă, la Arieșeni, în inima Apusenilor. Zăpadă din belșug e pe amândouă domeniile schiabile, așadar puneți în portbagaj schiurile, placa sau sania și... ne vedem sus!

_dsc5539

  • Domeniul Schiabil Şureanu

 

- Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

- Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)

- Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

- Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

- Altitudine maximă: 2.010 m

- Tunuri de zăpadă: nu

- Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

- Nocturnă: nu

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

 

Evaluare generală: ninsorile continuă din abundență pe pârtiile de la Șureanu, vremea se menține rece, astfel că sezonul de la Șureanu se prezintă foarte bine pentru perioada extinsă 13-19 ianuarie 2017. Stratul de omăt este deja impresionant – circa 60 cm pe pârtii și peste 1 m în afara pârtiilor. În plus, drumul între lacul Oașa și pârtii este acceptabil de larg, există refugii suficiente, esențial este doar să vă montați lanțuri începând cu lacul Oașa. Viscolul, gerul și furtunile de zăpadă vor continua pe toată perioada, așadar echipați-vă corespunzător pentru condiții extreme. Pentru informații adiționale, intrați pe site-ul www.schisureanu.ro

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

 

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină. Atenție, însă, la porțiunile cu zăpadă și gheață, vă pot pune în pericol mai ales la coborâre.

 

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): cu toate că a fost deszăpezit și există refugii, este absolut necesar să vă montați lanțuri de la lacul Oașa. Există, în special în porțiunile înguste, șanțuri pe direcția de mers, gropi și zăpadă frământată, dar ele pot fi depășite cu prudență de către orice tip de mașină echipată cu lanțuri.

 

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, sunt deschise 6 pârtii la Șureanu (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). A nins enorm în ultimele zile, ceea ce a mărit considerabil stratul atât pe pârtii (circa 60 cm), cât și în vastele zone de off-piste (100-150 cm). Nu mai există porțiuni cu gheață sau iarbă pe nici o pârtie; de fapt, inclusiv pe partea superioară, abruptă a pârtiei A_1 există, acum, suficientă zăpadă. Pe întreg domeniul schiabil predomină zăpada viscolită. Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă vântul va sufla cu peste 60km/h, telescaunul va fi oprit. În continuare, vântul va sufla cu mare putere pe toate pârtiile.

 

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania), la Șureanu va ninge pe tot parcursul săptămânii 13-19 ianuarie 2017. Ninsorile vor fi, de asemenea, însoțite de viscol puternic peste cota 1.700. Temperaturile se vor încadra între -14 și -4 grade Celsius, iar vizibilitatea pe pârtii va fi scăzută. Pregătiți-vă cu echipament de protecție împotriva viscolului.

 

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

 

Sfaturi de buzunar:

- nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

- faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.

- evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

 

  • Arieşeni (Vârtop)

 

- Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Lungime totală: 2 km

- Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

- Altitudine maximă: 1.400 m

- Tunuri de zăpadă: da

- Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

- Nocturnă: da

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: toate rețelele

 

Evaluare generală: zăpadă extrem de multă există și la Arieșeni-Vârtop, pârtiile sunt în stare foarte bună, în plus urmează ninsori abundente în săptămâna 13-19 ianuarie 2017. În concluzie, aveți motive să schiați la Arieșeni, unde zăpada este așa cum era odinioară: din belșug.

 

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

 

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

 

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: pe ambele pârtii de la Arieșeni, stratul de zăpadă este perfect pentru schi și snowboarding. Zăpadă suficientă există și în zonele de off-piste. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

 

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), va ninge abundent în perioada 13-19 ianuarie 2017, iar temperaturile se vor încadra între -17 și 0 grade Celsius. Cerul se va menține înnorat, iar vizibilitatea pe pârtii va fi afectată.

 

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

 

Sfaturi de buzunar:

- evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

- nu consumați alcool înainte de a schia.

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram