Știți cum e iarna la munte? E iarnă. Autentică, adevărată, intensă, captivantă. Și cum mai bine, altfel decât prin schi, v-ați putea bucura de iarnă? Ei bine, dragi cititori, aveți două mari motive să schiați. Ele se numesc Șureanu și Arieșeni. Iată, mai jos, tot ce trebuie să știți despre cele domenii schiabile, dacă vreți să schiați acolo. Din Alba Iulia nu veți face decât 2 ore, spre oricare dintre ele!
- Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)
- Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)
- Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km
- Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)
- Altitudine maximă: 2.010 m
- Tunuri de zăpadă: nu
- Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live
- Nocturnă: nu
- Pârtii pentru sănii: da
- Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal
Evaluare generală: condițiile de schi se anunță a fi excelente, la Șureanu, pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Ninsorile abundente și gerul au făcut ca pârtiile să fie pline de zăpadă proaspătă. Spre deosebire de alte începuturi de sezon, această lună decembrie este una încărcată de zăpadă, similară mai degrabă lunilor ianuarie și februarie. O singură problemă o constituie drumul de la Oașa la pârtii: este plin de gropi, așa că înarmați-vă cu răbdare și, bineînțeles, cu lanțuri. Pentru informații actualizate și webcam live, intrați pe www.schisureanu.ro
Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice mașină.
Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este deszăpezit, dar între lacul Oașa și Luncile Prigoanei conține o mulțime de gropi și porțiuni cu gheață, care vă vor pune cât se poate de serios răbdarea la încercare. Mai departe, între Luncile Prigoanei și domeniul schiabil veți întâmpina la fel de multe gropi, cauzate de încălzirea vremii de acum câteva zile. Este imperativă montarea de lanțuri, dacă doriți să evitați orice fel de probleme de acces.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: vor funcționa 6 pârtii din 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4), deservite de teleschi și de telescaun. Zăpada, pe pârtii, se află într-o stare excelentă, stratul fiind mai mult decât suficient pe oricare dintre ele. Ieșirile în off-piste pot deveni problematice, datorită faptului că, pe alocuri, zăpada a format crustă. Pârtiile sunt bătătorite, dar țineți cont că orice ninsoare neașteptată poate să acopere urmele de ratrack. Nu vă așteptați, așadar, ca liniile de ratrack să fie vizibile pe tot parcursul zilei.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță cer înnorat, ger, vânt puternic și ninsoare, în weekend. Vremea, însă, se va îmbunătăți începând de luni, posibil însoțită de cer senin și încălzire. Temperaturile se vor încadra între -13 și 4 grade Celsius, iar vizibilitatea pe pârtii va fi afectată în special în weekend.
Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.
Sfaturi de buzunar:
- nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.
- faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.
- evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.
- Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
- Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)
- Lungime totală: 2 km
- Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)
- Altitudine maximă: 1.400 m
- Tunuri de zăpadă: da
- Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html
- Nocturnă: da
- Pârtii pentru sănii: da
- Semnal mobil: toate rețelele
Evaluare generală: sezonul continuă în bune condiții la Arieșeni, unde pârtiile sunt acoperite de zăpadă suficientă, menținute de vreme rece și ninsoare. Sărbătorile se anunță a fi, la Arieșeni, încărcate de omăt și turiști, așadar poftiți în stațiunea cu renume din Apuseni!
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: zăpada care acoperă pârtiile este ideală pentru schi și snowboarding, datorită ninsorilor care au căzut în ultima vreme. Se schiază fără dificultate, iar instalațiile de cablu sunt deschise. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 22-28 decembrie 2017, înnorări și ușoare încălziri. Se anunță, de asemenea, ninsori ușoare în weekend. Temperaturile se vor încadra între -6 și 3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfaturi de buzunar:
- evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.
- nu consumați alcool înainte de a schia.
Florian-Rareș
FOTO: Șureanu. Omăt și libertate / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă