Infoschi Șureanu și Arieșeni – 22 februarie – 1 martie 2018

Publicat în: 
23 februarie 2018

Ați vrut iarnă? Poftiți, iarnă! Ger crunt, de ți se lipesc nările, zăpadă imensă, de te afunzi până la șold, pârtii perfecte, cu linii de ratrack de-ți vine să le mănânci. Așa e, acum, la Șureanu și Arieșeni, adică în cele două stațiuni de iarnă din județul Alba, la final de februarie. Cât despre poza de mai jos, ea este cât se poate de relevantă: un stâlp de telescaun, năpădit de chiciură.

  • Domeniul Schiabil Şureanu

- Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

- Pârtii funcționale: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

- Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

- Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

- Altitudine maximă: 2.010 m

- Tunuri de zăpadă: nu

- Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

- Nocturnă: nu

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: Vodafone

 

Evaluare generală: iarna continuă în forță pe Domeniul Schiabil Șureanu, unde iarna pare să își reintre rapid în drepturi, chiar acum, la final de februarie. Urmează zile de ger crunt, ceea ce nu poate fi decât o veste bună pentru turiști, care sunt conștienți că, astfel, zăpada va fi excelentă, iar drumul se va menține cât de cât practicabil. În concluzie, sezonul continuă cu succes pe pârtiile de la Șureanu, unde turiștii efectiv dau năvală în fiecare weekend, setoși de sălbăticia peisajului și de vastitatea domeniului schiabil. În tot acest scenariu pozitiv, trebuie să ne referim din nou la vechea problemă: drumul de la Oașa la pârtii, care vă va pune serios răbdarea la încercare. Pentru actualizări zilnice, intrați pe camerele web de pe site-ul www.schisureanu.ro

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul este insuficient deszăpezit, adică prezintă omăt gros, greu de trecut dacă nu veți avea lanțuri montate. Există gropi adânci, șleauri și șanțuri pe drum, iar dacă nu veți monta lanțurile cel puțin începând cu Luncile Prigoanei, nu veți avea nici o șansă să urcați la pârtii. Recomandăm prudență.

Pârtii și instalații de cablu: sunt deschise toate cele 9 pârtii și toate instalațiile de cablu (1 telescaun și 2 teleschiuri). Pârtiile sunt bătătorite zilnic, așadar puteți spera, în fiecare dimineață, la linii perfecte de ratrack. Zăpada se prezintă remarcabil și va continua să rămână la fel, mai ales datorită gerului care va urma. În zonele de off-piste, omătul este arhisuficient. De asemenea, în cazul în care viscolul va fi prea puternic, telescaunul va fi oprit.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 23 februarie – 1 martie 2018, ger năprasnic și ninsori slabe. Practic, vom asista la un soi de manifestare extremă a iernii, la final de februarie, cu temperaturi de până la -20 grade Celsius. O problemă va fi vizibilitatea pe pârtii, care poate fi redusă datorită coborârii norilor pe munte.

Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:

- nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

- faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.

- evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

 

  • Arieşeni (Vârtop)

- Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

- Lungime totală: 2 km

- Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

- Altitudine maximă: 1.400 m

- Tunuri de zăpadă: da

- Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

- Nocturnă: da

- Pârtii pentru sănii: da

- Semnal mobil: toate rețelele

 

Evaluare generală: există, la Arieșeni, la fel de multe motive – ca și la Șureanu – ca să ne bucurăm de iarnă. Zăpada e din abundență pe pârtii, serviciile turistice sunt în plină desfășurare, iar vremea se anunță de-a dreptul polară, la acest final de iarnă. Condițiile de schi și snowboarding sunt, așadar, mai mult decât bune în vechea, dar activa stațiune Arieșeni.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: pârtiile se prezintă excelent, la acest final de februarie, așa cum de altfel ar fi fost firesc să fie și în sezoanele trecute, când știm cu toții că zăpada se lăsa așteptată. Stratul de omăt este suficient și are o textură perfectă pentru sporturile de iarnă, iar instalațiile funcționează în fiecare zi a săptămânii (inclusiv nocturna). Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 23 februarie – 1 martie 2018, o răcire puternică, putând-vă crea senzația că iarna abia acum începe. Gerul se va instala cu putere începând de sâmbătă, urmând să rămână pe toată perioada menționată mai sus. Va ninge slab marți sau miercuri. În general, temperaturile se vor încadra între -17 și 5 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtii nu va fi afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

- evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

- nu consumați alcool înainte de a schia.

 

Florian-Rareș Tileagă

FOTO: Telescaun la Șureanu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram