Inima orașului: biserica sașilor

Publicat în: 
2 octombrie 2017

Sebeșul, ca orice oraș mic din sudul Transilvaniei, are un centru bine definit, armonios, săsesc, bine rânduit și profund istoric, pe care îl recunoști imediat în contrast cu blocurile care-l „flanchează” de jur-împrejur. Dar, spre deosebire de alte orașe, mai are un mic centru, în interiorul centrului: mica fortificație săsească, în care se află biserica evanghelică din oraș. Este, putem spune, inima orașului, iar pentru a o vedea nu vă „costă” decât o oră și ceva, dus-întors, din Alba Iulia.

Biserica evanghelică din Sebeș / Sursa foto: Rareș Tileagă

Un ansamblu fortificat

 

Vorbim, de fapt, despre ansamblul fortificat al bisericii săsești, care cuprinde zidurile de incintă, biserica, capela „Sf. Iacob” și casa crâsnicului. Însă cea care vă atrage privirile este, de departe, biserica, fiind înaltă de 44 m. Așa că cel mai înalt edificiu al Sebeșului este, în mod uimitor, cel mai vechi. De fapt, este nu doar cel mai vechi, ci are, probabil, cea mai interesantă istorie pe care o poate avea o biserică fortificată săsească. Cu un trecut de peste 800 de ani, încă de dinaintea invaziei mongole care a pârjolit bazilica inițială, biserica pe care o putem admira azi reflectă atât bogăția, cât și declinul cetății.

 

O nouă biserică

 

Imediat după invazia din 1241, care n-a mai lăsat piatră pe piatră din fosta bazilică, sașii au purces la ridicarea uneia noi. Au clădit o navă romanică, dar, la scurt timp, grație avântului economic al orașului, sașii au simțit că pot clădi ceva mai mult decât ceea ce proiectaseră. Iată de ce, pe la 1360, când goticul își punea amprenta în Transilvania, orașul proiecta o uriașă construcție, alta decât cea planificată la început. Nu au putut, din păcate, s-o termine.

 

Declinul orașului, din secolul al XV-lea, a dus la abandonarea șantierului, iar ceea ce sașii reușiseră, totuși, să construiască până în acel moment a fost corul gotic, separat de vechea navă romanică. Biserica era, deci, jumătate romanică, jumătate gotică, structură aparent dizarmonică. Cu toate astea, o serie de lucrări de „lipire” a celor corpuri au avut loc între 1455 și 1464, iar ceea ce puteți vedea azi, când priviți biserica, e rezultatul acelor soluții. Corpul romanic a fost adaptat goticului, iar vechile turnuri de la intrare au fost înlocuite cu unul singur, înălțat treptat între 1662 și 1664.

 

Detaliile care contează

 

De departe, însă, cel mai puternic impact îl produce corul, copleșitor ca proporții, masiv ornamentat pe linia goticului flamboaiant, având cel mai bogat decor sculptural gotic din Transilvania. Deține coloane de 11 m, cu capiteluri compozite, chei de boltă de 16 m, baldachine, statui de sfinți, regi, magi, contraforturi gigantice și, mai ales, un altar poliptic, cel mai mare din România (13 m înălțime). De altfel, corul din Sebeș este atât de complex, încât imediat după construirea sa a slujit ca model pentru Biserica Neagră din Brașov și catedrala romano-catolică „Sf. Mihail” din Cluj.

Corul gotic al bisericii săsești din Sebeș / Sursa foto: Rareș Tileagă

Acces la Sebeș

 

Rută: Alba Iulia – Sebeș (DN 1)

Distanţă de la Alba Iulia la Sebeș: 15 km

Durată: între 15-40 minute, fără popasuri, în funcție de traficul rutier

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram