Înmormântarea Fărșangului

Publicat în: 
22 februarie 2017

Se întâmplă în fiecare an la Rimetea, înainte de Paşti. Cel puţin aşa spune tradiţia. Anul acesta va fi în 4 martie și va păstra în continuare puternicul mesajul de înmormântare a iernii, a anului vechi, a anului agrar. Ceea ce înseamnă că şi acum, în 2017, toată suflarea satului va ieşi pe uliţă să se bucure de ultimele clipe „de dulce”, înaintea Postului Mare. Veniți și voi, în cazul în care vă aflați în Alba Iulia; drumul vă „costă” doar o oră de mers cu mașina.

 

Înmormântarea Fărșangului, la Rimetea

Înmormântarea Fărșangului, la Rimetea

Totul începe în clipele când feciorii satului se strâng laolaltă, costumaţi în haiduci şi straie populare. E momentul în care pornesc la colindat pe la fetele de măritat, în casele cărora cântă şi se prind la joc, pe un ritm alert şi colectiv, asemănător Buţii din Ţara Secaşelor. De fapt, la cât e de spectaculos şi antrenant, străvechiul obicei al Înmormântării Fărşangului aduce mai mult a alai de nuntă, cu tot tacâmul de muzicanţi, preot, cantor, mire şi mireasă.

 

Cu toţii sunt urmaţi de alţi tineri, perechi, îmbrăcaţi şi ei în porturi ţărăneşti, cu măşti pe feţe. După alai urmează faimoasa căruţă, trasă de măgăruş, cărând sicriul în care iarna e închisă, în mod simbolic. Pe urmă vin două „fete bătrâne”, trâgând o rădăcină de copac, semn al sterilităţii. Cât despre măştile purtate, groteşti, ele sunt de toate soiurile: ba draci şi peţitori, ba clovni, fete de țigani şi cerşetori... În fine, procesiunea devine din ce în ce mai hazlie şi zgomotoasă, de unde şi teatralitatea anumitor gesturi libere, violente, exagerate. Satul se adună apoi la izvor (faimosul „vaior” din Rimetea), unde fiecare pomeneşte necazurile şi bucuriile anului ce tocmai se încheie; de asemenea, sicriul va fi sfărâmat cu bâtele, în apa izvorului, în mod repetat. E un act satiric iar însemnătatea lui constă în alungarea anotimpului întunecos al iernii şi, odată cu el, a necurăţiei.

 

E un spectacol general, la care iau parte, vrând-nevrând, şi cei care stau deoparte şi cred că sunt „feriţi”. Adică oricând te poţi pomeni oricând cu „căneală” în obraji, de la „drăcuşorii” care umblă prin sat, mânjiţi cu funingine pe degete. Şi toate astea, pe o gălăgie de carnaval în care, nu-i aşa, tot farmecul e să încalci orice regulă... Fii gata pentru acest tărăboi în 3 martie 2017, la Rimetea.

 

Acces la Rimetea

 

Rută: Alba Iulia - Aiud (DN 1) –  Colțești - Rimetea (DJ 107 M)

Distanţă de la Alba Iulia la Rimetea: 57 km

Durată: aproximativ 50 minute, fără popasuri

 

Prin Rimetea / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram