„Întâlnire“ cu marii zei ai Olimpului și Romei, la Muzeul Unirii

Publicat în: 
12 septembrie 2019

Vizitatorii Muzeului au ocazia de a le vedea chipurile sculptate în piatră, turnate în bronz sau modelate în lut și cunoaște aventurile fantastice.

Chipurile de la Apulum (n.a.denumirea latină a orașului Alba Iulia) ale zeilor și zeițelor care au coborât din Olimp pentru a ajunge aproape neschimbați la Roma, ne arată că viața spirituală și expresiile ei artistice alcătuiau și în provinciile Imperiului Roman un tablou viu, cu o compoziție extrem de diversă și fascinantă.

Panteonul „clasic” greco-roman de la Apulum ni-i înfățișează mai ales pe Zeus/Iupiter, Hera/Iuno, Athena/Minerva, Apollon/Apollo, Hermes/Mercurius, Afrodita/Venus, Artemis/Diana, Ares/Mars, Demeter/Ceres.

Opere de artă romană, digitizate 3D

Sculptați în piatră, turnați în bronz, modelați în lut sau gravați pe pietre de inel, zeii și zeițele ne apar acum și în forma lor digitală, prin scanarea cu ajutorul luminii structurate sau cu ajutorul tehnicilor avansate de fotografiere H-RTI și fotogrammetrie. Ei devin astfel cu adevărat nemuritori, de această dată în cadrul colecției virtuale a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Expozitie zeitati 3D-Imagine de la un evenimenent similar/Sursa: Facebook/Pantheon 3D

„OLYMPOS 3D. DE LA ZEII OLIMPULUI LA ZEII ROMEI“ este expoziția în cadrul căreia vor fi prezentate într-un mod inedit principalele divinități ale panteonului greco-roman, cu mitologia, dar mai ales cu iconografia lor desăvârșită de marea artă a Antichității clasice.

ZEI PE DISPLAY reprezintă componenta expozițională 3D de vizualizare a pieselor romane. Prezentarea se realizează cu ajutorul unui dispozitiv interactiv cu ecran tactil care permite accesarea online și vizualizarea colecției cu modelele 3D ale sculpturilor romane disponibilă pe https://sketchfab.com/MNUAI, prin intermediul platformei Sketchfab.com.

Vedetele expoziției sunt câteva dintre replicile realizate după sculpturi antice și imprimanta 3D.

Liber Pater/Sursa: Facebook/Pantheon 3D

Vernisajul expoziției are loc vineri, 11 septembrie 2019, ora 18.00.

Expoziția poate fi vizitată timp de două luni la Muzeul Național al Unirii.

Evenimentul face parte din programul cultural PANTHEON 3D, care urmărește valorificarea interdisciplinară a patrimoniului arheologic de epocă romană prin tehnologie modernă: digitizarea 3D a operelor de artă romană reprezentând divinități și personaje mitologice din colecția Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Imagine deschidere articol: Zeița Nemesis în expoziția de bază a Muzeului Național al Unirii/Sursa: www.albaiuliaqr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram