+ 17°C

În ochii altora

Acasă / Interviu: Recomandari culinare in judetul Alba de la Chef Toma

Interviu: Recomandari culinare in judetul Alba de la Chef Toma

Publicat în: 19 iun.. 2016
Autor: Municipiul Alba Iulia

In fiecare saptamana ne vom stradui sa va prezentam Alba Iulia prin ochii altora, fie ei turisti, localnici sau iubitori ai artei si culturii. Veti putea afla povestile lor de viaţa si motivul  pasiunii lor pentru cea mai mare cetate din Romania.

In aceasta saptamana va invitam sa il cunoasteti pe unul dintre cei mai renumiti Chefi din Romania – Chef Toma. Specialitatea lui este reinterpretarea mancarurilor, dar il lasam pe el sa va povesteasca cum a transpus, culinar, melodia castigatoare de anul acesta, la Eurovision.

Cum ai decis sa devii bucatar?

Imi place sa spun ca bucataria m-a ales pe mine. Țin minte ca imi placea de mic sa ajut in prepararea mancarii. Mama a vazut aceasta inclinatie si dupa 2 ani la Liceul de Muzica, m-a transferat din acea clasa. In bucatarie am inceput de jos: curatat cartofi, spalat vase, servit ș.a.m.d.

De ce ai decis sa urmezi cariera profesionala in Alba?

Am fost nascut aici si nu am ales sa plec spre Cluj, Bucuresti sau alte tari tocmai pentru a ridica cultura culinara din Alba Iulia. Pe cat posibil, ajut tinerii, ii invat, nu ma supar cand cineva imi ”fura” ideile de preparate, chiar ii incurajez. Risc foarte mult si incerc sa fiu cat mai original, sa nu copiez, dar ma inspir culinar de la Chef Heston Brumenthal. Chiar daca incerc sa cresc in Alba Iulia, invat constant: am participat la o specializare in Paris, la concursuri si festivaluri, emisiuni TV (ca invitat si producator), scriu carti culinare si ma ambitionez la si mai multe.

Poti sa descrii momentul in care ai stiut ca vei deveni Chef?

Totul a inceput in momentul in care mi s-a propus sa devin consultant culinar pentru un restaurant din Sibiu.

Impletesti mancarea cu folclorul. Cum reusesti?

Am fost elev al scolii de arte, sectia canto-populara, iubesc muzica, dar iubesc mai mult bucataria, de aceea ma axez mai mult pe preparatele culinare, decat pe cele muzicale. Cu toate acestea incerc sa le impletesc prin două emisiuni locale, la TV.

Exista preparate specifice zonei noastre? Daca da, care sunt acestea?

Există foarte multe, județul este plin de retete traditionale si influențe maghiaro-germane. Printre ele se numara ciorba de leurda, cea de struguri, prajitură cu rosii. Printre preferatele mele se numara ”Pita Saracului” (paine uscata, magiun de prune, smantana, oua, toate la cuptor), nu am mancat in viata mea un desert mai sublim. In Apuseni, se facea pe vremuri carne de porc cu sos de merisoare si piept de rata la cuptor cu sos de afine. Stiu toate acestea pentru ca am colindat timp de 3 saptamani zona pentru a aduna retete care au fost publicate in Cartea de Bucate cu Gustari Traditionale,.

Dacă te-ar vizita un prieten drag, din tara sau din afara tarii, ce i-ai recomanda sa manance si unde?

In judetul Alba, la Albac, exista multe restaurante cu specific traditional. In cadrul lor, ti se ofera explicatii de preparare si paine de casa. O alta recomandare de vizita, relaxare si mancare este satul unic in Romania – Rimetea. In Alba Iulia, recomand restaurantele Vila Preciosa, Gavroche si Hotel Medieval, La Maison de Caroline, iar o pizza buna puteti savura la Antik, in incinta Alba Mall.

Exista bauturi specifice zonei noastre? Daca da, care sunt acestea?

Exista, sigur. Si cat de bune sunt, consumate cu responsabilitate, bineinteles. Tuica cu chimen si zahar ars, cornata, afinata, visinata, lichiorul de menta din zona Abrud, care se numeste ”Izma creata”.

Pe fundalul carei melodii ai savura mancarea ta preferata si care e aceasta? Dar ce ai bea?

Pe muzica Madonnei – muschi de vita cu sirop dulce acrisor, iar ca bautura imi plac mult cele pe baza de plante.

Ma inspir foarte mult din muzica, de exemplu, mi-a placut foarte mult piesa castigatoare a anului acesta (2016) la Eurovision – 1944, cantata de Jamala. De aceea, am incercat sa o reinterpretez culinar. Soldateii din piure, tatarii din rulouri din carne si sangele – sos de visine. Pentru a intelege preparatul, va invit sa ascultati versurile piesei (https://www.youtube.com/watch?v=B-rnM-MwRHY).

photo m

Poti sa ne oferi mai multe exemple de preparate reinterpretate?

Trandafiri murati este o reteta proprie, care se numeste ”Rose de Toma”. Conceperea ei a venit din necesitatea de a innobila unele preparate pentru a fi speciale, astfel am incercat aceasta reteta unica. Printre reinterpretari se numara papanasii, ciorba de burta care se mananca cu furculita si cutitul, un desert ce arata ca micul dejun, tocanita de porc care arata ca un desert, desert care are la baza faina de porumb si multe altele. Aceste preparate reinterpretate vor fi stranse intr-un volum.

m2m3

Mai multe imagini cu preparate reinterpretate puteti urmari pe pagina de Facebook personala a Chef-ului, Toma Ioan Cosmin.

Unde in Alba Iulia poti sa te bucuri de o cina romantica, intr-o ambianta placuta?

La Maison de Caroline – mancare rafinata, ingrediente bune si oameni cu experienta.

Care e zona ta preferata din Alba Iulia? Ai un loc special pe care il pot descoperi viitori turisti?

Imi place sa vin in centrul istoric al Cetatii, sa savurez o cafea. Un alt obiectiv care ma uimeste de fiecare data cand trec prin cetate e Catedrala Romano-Catolica.

Ce stil de viata adopti?

De cateva luni, mananc o data sau de doua ori pe saptamana carne, in rest doar legume si sucuri. Pe cat posibil gatesc fara grasimi.

Ce planuri de viitor ai?

Imi propun sa adun retete traditionale, intr-o carte de 3 metri lungime, care sa fie afisata in Cetatea Alba Carolina si din care oamenii si restaurantele sa se poata inspira. In momentul de fata exista o astfel de carte, insa de 1,5 metri lungime la Biblioteca Judeteana ”Lucian Blaga” din Alba Iulia.

4 comentarii:
    • Mariana

      Un om extraordinar .Te felicit domnule bucatar.

    • Catalin Simtea

      Am avut ocazia sa lucrez cu Cosmin Toma Un om extraordinar .Bravo batrane ☺

      • Cosmin Toma

        multumesc

    • Interviu despre Alba Carolina Food Fest

      […] programe de aerobic, pana la cinema in aer liber cu emisiuni de gatit, lansarea de carte a lui Chef Toma Ioan Cosmin, workshop-uri culinare de unde putem invata lucruri utile, concursuri de tenis de masa, sarituri cu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia