Interviu: recomandari de la un ghid de turism despre vizita la Alba Iulia

Publicat în: 
13 iunie 2016

În fiecare săptămână ne vom strădui să vă prezentăm Alba Iulia prin ochii altora, fie ei turişti, localnici sau iubitori ai artei şi culturii. Veţi putea afla poveştile lor de viaţa şi în ce constă pasiunea lor pentru cea mai mare cetate din România.

În această săptămână vă invităm să îl cunoașteți pe unul dintre ghizii autorizați ai cetății Alba Carolina – Cristian Kalanyos, la început de iunie deja bronzat pentru că a străbătut cetatea în lung și în lat.

Călătorului îi stă bine cu drumul, vizitatorului îi stă bine la Alba Iulia

Cum ai decis să devii ghid de turism?

Am dorit să mă dezvolt din punct de vedere profesional pe partea de ghidaj în Cetatea Alba Carolina, dar şi în judeţul Alba, încă de când am început Facultatea de Geografie din Cluj Napoca, însă atunci nu era momentul pentru că cetatea nu fusese încă restaurată. Visul, însă, era acolo şi mă pregăteam pentru el. De aceea am decis, câţiva ani mai târziu, să urmez în orașul natal, Alba Iulia, Facultatea de Ştiinţe,  specializarea Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor.

După acest episod inițial m-am angajat într-o multinațională, ca inginer de proiect însă, odată cu finalizarea lucrărilor de restaurare în cetate, am decis să îmi urmez visul, să fiu ghid de turism. Munceam în paralel la început (2012) şi în scurt timp am luat o hotărâre riscantă, dar care mi-a schimbat viaţa. Cu câteva zile înainte să se nască fiul meu am demisionat din multinaţională și am început să fac ce fac şi astăzi. Am îmbinat utilul cu plăcutul făcând ce îmi place să fac şi petrecând mai mult timp cu familia.

De ce ai ales locația Alba Iulia în care să faci ghidaj?

Știam că aici vreau să mă întorc după fiecare vizită făcută în alte orașe din România sau în afara țării. Cetatea mi-este în sânge, sunt atât de atașat de oraș și datorită faptului că aici am fost născut, aici am copilărit, aici, în Cetate am cunoscut-o pe soția mea și am trăit multe alte amintiri frumoase.

Lăsând la o parte tot ceea ce înseamnă cetatea din punct de vedere personal, profesional vorbind  aceasta are un potențial colosal. Aș fi foarte încântat ca oamenii nu doar să se plimbe prin cetate, ci să înțeleagă monumentele pe lângă care trec sau cine a mai călcat prin exact același loc prin care calcă ei.

Cât durează vizita cetății?

În primul rând, scopul vizitei la Alba Iulia ar trebui să fie de culturalizare. Și de evadare și relaxare, dar există prea multă istorie între aceste ziduri, încât să nu le dai atenția pe care o merită.

Un tur ghidat în care să înțelegi ce vizitezi durează aproximativ 2 ore, dar în funcţie de dorinţa turiştilor şi de disponibilitatea acestora ... nu îmi limitez niciodată tururile ghidate după cifre exprimate în ore, iar traseul urmat depinde mult de condiţia fizică a turiştilor şi de condiţiile meteorologice.  Pot spune că nu am două tururi la fel pentru că de fiecare dată în faţa mea sunt alţi turişti. Pentru a vedea cetatea (în întregime, nu doar porţi, statui, obeliscuri şi clădiri şi să vizitezi Muzeul Naţional al Unirii, Muzeul Principia şi Traseul Celor Trei Fortificaţii) îți trebuie cel puțin o zi, și recomand cu tărie o înnoptare.

Care consideri că este cel mai important obiectiv turistic din cetate și de ce merită vizitat?

Cetatea este în sine o „bijuterie”, merită să o străbați la pas, pe bicicletă, cart, tricicletă electrică şi cu bus-ul electric, oricum numai să o vizitezi. Petrecându-mi zilnic mult timp prin cetate, vara şi câte 16 ore, aud involuntar discuțiile și reacțiile turiștilor. Printre cele mai dese sunt: ”Extraordinar, mă simt ca ”afară”!”, ”Data viitoare trebuie să ne alocăm mai mult timp pentru vizită”, ”Superb!”, ”Foarte frumos restaurat!” și multe altele.

Din punctul meu de vedere, ca român, cel mai important lucru este să te hotărăşti să vizitezi Capitala de Suflet a Neamului Românesc şi dacă ai ajuns în cele din urmă la Alba Iulia să întri în Sala Unirii. Este important să vizitezi Catedrala Romano-Catolică şi să conştientizezi cât de veche este, cât de importantă este din punct de vedere al arhitecturii şi cât de importante au fost personalităţile înmormântate în interiorul acesteia. Un alt obiectiv, care sper că va fi în curând deschis publicului larg este Biblioteca Batthyaneum.

La care dintre obiectivele turistice din cetate vizitatorii poposesc cel mai mult timp și de ce?

„Vedeta” cetății este Catedrala Romano-Catolică, Sfântul Mihail, datorită istoriei ei de peste 1000 de ani şi tot ce decurge din acest aspect. Un alt obiectiv pentru care turiştii alocă ceva timp îl reprezintă ruinele romane de aproape 2000 de ani, vechimea lor este foarte surprinzătoare, mai ales pentru turiştii americani care îşi exprimă constant mirarea. Turiștii internaționali sunt cei care îmi pun cele mai multe întrebări, vor să cunoască mai mult decât știu deja despre istoria Europei și a locului în general.

Ce altceva merită vizitat în împrejurimile orașului Alba Iulia?

Județul Alba are 98 de rezervații naturale și peste 600 de monumente istorice, printre cele mai renumite sunt Ghețarul Peștera de la Scărișoara și Mănăstirea Râmeț. Avem însă în judeţul nostru şi instalaţii de tehnică populară (vâltoare, piuă, moară), expoziţii etno-religioase ... si să nu uităm că avem un drum cultural dedicat vinului.

Haideți să le promovăm ca peisaj cultural european!

Îi invit pe toți românii să își viziteze Capitala de Suflet, îi invit pe români şi pe străini să viziteze cea mai mare cetate din România, să îi acorde timp ei, dar și întregului județ!

Pe Cristian Kalanyos îl puteți găsi în inima cetății, vara până la ... ultimul turist.

Așadar, când planificați să veniți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram