Curiozităţi

Acasă / Stiati ca? .. Iosif Ivanovici, supranumit “Regele Valsului Romanesc”…

Stiati ca? .. Iosif Ivanovici, supranumit “Regele Valsului Romanesc”…

Publicat în: 13 sept.. 2014
Autor: Municipiul Alba Iulia

Stiati ca Iosif Ivanovici, supranumit “Regele Valsului Romanesc” s-a nascut la Alba Iulia in anul 1845 pentru a cuceri mai apoi intreaga lume cu valsurile sale?

Cea mai cunoscuta opera a sa, “Valurile Dunarii” a fost scrisa in 1880, iar in 1889 acesta a castigat premiul I dintre mai mult de 100 de compozitori pentru marsul de defilare compus pentru tarul Alexandru, conducatorul Rusiei din acea perioada.

Cunoscut si ca Ion Ivanovici, marele compozitor s-a facut remarcat atat in calitate de clarinetist dar si de dirijor, compunand in principal muzica militara si muzica usoara, in mod special valsuri.

Cariera lui Iosif Ivanovici a fost inspirata inca din copilarie de apartenenta sa la Fanfara Regimentului 6 din Galati unde si-a cultivat gustul si talentul pentru muzica militara. Tot in cadrul unei fanfare militare a avut si prima sa experienta ca dirijor. In anul 1900 compozitorul ajuns la gradul de ofiter a fost numit in functia de Inspector General al Muzicilor Militare din Romania. In ciuda pasiunii sale pentru muzica militara, Iosif Ivanovici ramane cunoscut in principal ca unul dintre cei mai mari compozitori de vals vienez alaturi de nume sonore precum Johann Strauss. Acesta si-a pus semnatura pe peste 350 de piese pentru care cea mai cunoscuta este “Valsurile Dunarii” adesea gresit atribuita unor compozitori precum Strauss.

2 comentarii:
  • Dorinel Dogaru

   Aici am citit despre autor ca fiind născut în Alba Iulia,iar pe Wikipedia scrie în Timișoara,prin urmare care este adevărul ?!

   • florian

    Cautati pe surse sigure si veti vedea ca toti spun fara echivoc ca Ivanovici s a nascut la Timisoara.chiar si nepotul acestuia afirma acesta.
    Articolul ac3eta este mincinos! Si rau intentionat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia