Scopul declarat al asociației ce reunește jucători din industria ospitalității este acela de a contribui la transformarea municipiului Alba Iulia și a întregului județ într-o reală destinație de vacanță pentru turiști din România și de peste hotare.
Operatorii care activează în industria HoReCa din Alba Iulia și județul Alba au înțeles că legătura dintre industria ospitalității și activitatea turistică trebuie să fie una de profunzime, complexă și să se desfășoare în ambele sensuri. Creșterea numărului de turiști, dar și a pretențiilor impuse de aceștia, trebuie să atragă după sine și sporirea atenției din partea industriei de profil, care se traduce în „alinierea“ serviciilor oferite de hoteluri, restaurante, cafenele, baruri la standardele existente în zonele care se bucură de aprecierea turiștilor.
Pachete turistice atractive
În acest context, un număr de 14 operatori care activează în industria ospitalității din Alba Iulia, dar și din alte localități ale județului Alba și-au unit „forțele“ și au înființat Asociația HO(hotel)RES(restaurant)ALBA(județul Alba).
Membrii fondatori ai asociației sunt: AUTOTRANS S.A, SC ALLEGRIA RESORT S.R.L., SC BREST S.R.L., SC COLOSEO TRADING S.RL., SC CUTEAN COMPANY S.R.L, SC FLOREA GRUP S.R.L, SC LA MAISON DE CAROLINE S.R.L., SC MATIAS GROUP S.R.L., S.C. NARCIS CONT S.R.L., SC NISA GROUP S.R.L, PARC S.A., S.C.PERFETTO TRADING S.R.L., SC TECNOSTAR CONSULTING S.R.L., SC TOBIMAR CONSTRUCT S.R.L.
Ce-și propun cei care au pus bazele Asociației HORESALBA? Dezvoltarea ofertelor şi pachetelor de servicii menite să impulsioneze industria turismului local, promovarea intensivă a potenţialului turistic, istoric, cultural şi geografic al zonei, elaborarea unui ghid de bune practici în domeniul turismului şi crearea de evenimente reprezentative atât pentru municipiul Alba Iulia, cât şi pentru judeţul Alba.
Inițiativa înființării unei asociații profesionale a celor care au contact direct cu turiștii care ajung în Alba Iulia și județul Alba este apreciată și de profesorul Horațiu Tudori de la renumita „Ecole Hôtelière de Lausanne“. Lectorul este considerat în lumea cunoscătorilor un „guru“ al școlilor hoteliere din Europa, român la origine. „Sper că hotelierii din Alba vor avea înțelepciunea de a înțelege că mai întâi trebuie creată prin colaborare o piață diversă și stabilă, iar abia după aceea să se lanseze cu armele competiției și concurenței. Ei trebuie să se implice în programele de educare, de formare, de recalificare a personalului. În Elveția există un lobby deloc de neglijat din partea hotelierilor, care se manifestă regulat tocmai datorită existenței Asociației hotelierilor. Ultima acțiune importantă a fost cea de revizuire în Parlament a taxelor pe serviciile hoteliere (TVA), datorită faptului că moneda elvețiană este puternică, iar hotelierii suferă. Vedeți ce rezultate ar putea să obțină o Asociație a hotelierilor din Alba Iulia și nu numai“, apreciază profesorul Horațiu Tudori de la renumita „Ecole Hôtelière de Lausanne“.
Alba Iulia, destinație turistică
Alba Iulia și-a început călătoria ca „destinație turistică“ imediat după intrarea României în Uniunea Europeană. Cetatea Alba Carolina, cea mai mare Cetate din România, a cunoscut în ultimii ani transformări spectaculoase, care o fac tot mai vizibilă pe „tortul“ turistic al Europei. În paralel cu lucrările de restaurare, cofinanțate din fonduri europene, s-a avut în vedere si valorificarea patrimoniului său cultural de excepție.
Fortificația este locul de desfășurare a unui repertoriu cultural unic în peisajul orașelor din România. Este locul în care se organizează expoziții, se proiectează filme, au loc festivaluri de rock, folk, jazz, se aud orchestre celebre. Orașul s-a poziționat, în ultimii ani, în avangardă, ca „rebel“ împotriva unui sistem al administrației publice perceput de români ca lent și învechit. Altfel spus, Alba Iulia a devenit prima excepție de la regulă: un oraș modern, care punctează premieră după premieră într-o mulțime de domenii: marketing de oraș, atragerea de fonduri europene, transport ecologic, tehnologii smart city. Alba Iulia este primul oraș din România ce-și propune să devină inteligent până în 2018, anul Centenarului României Mari.
Imagine deschidere articol: Piața Cetății Alba Carolina, locul unde au loc concerte celebre, ce atrag tot mai mulți turiști
Foto deschidere articol: Atmosferă de concert în Piața Cetății