La capătul lumii: biserica de lemn din Geogel

Publicat în: 
7 iunie 2019

Dacă vorbim despre locuri speciale în Alba Iulia, trebuie neapărat să vă recomandăm un loc binecuvântat, aflat nu departe de Alba Iulia. Acel loc, pe care iubitorii de autentic și de frumos l-ar putea numi paradisiac, este biserica de lemn din satul Geogel.

 

Biserica de lemn din Geogel / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Biserica de lemn din Geogel / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Nu e chiar ușor de ajuns, dar timpul petrecut pe drum și efortul de a merge până acolo merită din plin. Biserica o veți găsi pe un vârf de deal, înconjurată de un cimitir năpădit de ierburi, care parcă îți dau de înțeles că nimeni n-a mai fost îngropat aici de multă, multă vreme. De fapt, există atât de puțini oameni în sat, încât, pe de altă parte, parcă nici viață nu prea este. În schimb, în secunda în care veți intra în biserica de lemn din Geogel, totul prinde viață. La un nivel de comuniune artistică, firește. Picturile din 1756, realizată de Isac de Beriu și Tobias Popa Gheorghe din Abrud; parfumul de lemn de brad, vechi din 1751, ușile dintr-o singură scândură și inscripțiile cioplite pe stâlpi – toate dau seamă despre un loc bine păstrat, încărcat de artă și duh.

 

Interiorul întunecos și, totuși, primitor al bisericii de lemn din Geogel / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Interiorul întunecos și, totuși, primitor al bisericii de lemn din Geogel / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Înaintea ei fusese o altă bisericuță, tot din lemn, care a fost mutată în satul Olteni, comuna Rîmeț. Biserica actuală, edificată în 1751, dezvăluie un altar din piatră, gros de 1 m, și ziduri de lemn. Ferestre mici și înguste lasă lumina să pătrundă în interior, iar un turn țuguiat, înalt, face biserica vizibilă de la mare distanță.

 

Nu e cea mai valoroasă biserică de lemn, dar este, probabil, una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Mergeți la Geogel și vedeți această biserică, atât cât ea mai rezistă.

 

Pridvorul de lemn al bisericii de lemn din Geogel / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Pridvorul de lemn al bisericii de lemn din Geogel / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Acces la biserica de lemn din Geogel

 

Rută: Alba Iulia – Teiuș (DN 1) – Stremț – Valea Mănăstirii – Brădești – Geogel (DJ 750 C)

Descrierea rutei: accesul începe din Alba Iulia până la Bucium, după care continuați pe drumul care duce la Mogoș, apoi din Mogoș pe drumul de țară, pietros, îngust, până la Geogel. Atenție, nu vă aventurați decât cu mașini cât de cât înalte, ca gardă la sol.

Distanţă de la Alba Iulia la biserica de lemn din Geogel: 57 km

Durată: aproximativ 1 oră 40 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram