Cu ce se aseamana intre ele podurile marilor orase europene, precum Pont des Arts din Paris, Ponte Milvio din Roma, Millennium Bridge din Londra, Eiserner Steg din Frankfurt sau Karluv Most din Praga? Cu asa-numitele „lacate ale iubirii”, poate cea mai „la moda” forma prin care indragostitii isi pot declara dragostea! Traditia a aparut dupa lansarea romanului „Ho voglia di te”, scris si publicat de Federico Moccia in anul 2006, in care un cuplu de indragostiti inchid pe stalpul unei lampi de pe Ponte Milvio un lacat pe care sta scris numele lor, aruncandu-i apoi cheia in raul Tibru, in speranta ca vor ramane impreuna pentru totdeauna. Succesul filmului ecranizat dupa actiunea romanului, un an mai tarziu, a provocat aparitia „lacatelor iubirii” in toata lumea.
O legenda pe aceasta tema dateaza de mai bine de un secol si provine dintr-un oras sarb, unde exista „Podul dragostei”, simbolul iubirii dintre o profesoara din acea localitate, pe nume Nada, si Relja, un ofiter. Se spune ca pe acel pod obisnuiau cei doi sa se intalneasca, pana cand Nada a fost parasita de iubitul ei, plecat la razboi in Grecia. Intr-un final, Nada s-a stins din viata din cauza suferintei in dragoste si a nefericirii.
Anul acesta, traditia a ajuns si la Alba Iulia! Autoritatile au montat pe podurile de lemn de langa Portile a III-a si a IV-a din Cetatea Alba Carolina cabluri pe care turistii si localnicii sa poate prinde astfel de lacate.