Cu cât e mai îngust, mai pietros, mai dificil drumul, și cu cât o să așteptați mai mult să ajungeți la destinație, cu atât destinația va fi supraevaluată în mintea voastră. La fel se întâmplă și în călătoria către Iezerul Ighiel, aflat la capătul unui drum lung, anevoios. Diferența este, însă, că iezerul nu poate fi supraevaluat. Priveliștile lacului sunt atât de intense, de vaste, de liniștitoare, încât lacul își merită pe deplin laudele. În plus, de la Alba Iulia nu aveți de mers decât 24 km, cu mașina.
Nu vom exagera dacă spunem că iezerul este, din punct de vedere panoramic, un tablou imens, natural. Felul în care vi se înfățișează, din prima secundă când veți ajunge la mal, este o surpriză pentru ochiul uman; o supriză care include păduri de foioase și culmi înalte, toate oglindite în apă. Totul pare o grădină uriașă, superbă mai ales toamna, când ruginiul frunzelor se răsfrânge în luciul apei, încrețit de fiecare dată când adie vântul. Inutil să vă descriem acum, poeticește, tot ce e acolo. Fotografiile de aici sunt suficiente. Ideea este – și rețineți asta – că iezerul oferă unele dintre cele mai frumoase priveliști montane din România, bune de fotografiat din orice unghi, în orice anotimp.
Adânc de 9 m, Iezerul Ighiel este, de asemenea, cel mai mare lac carstic din Carpații României (similar Lacului Roșu din Orientali), adică e cel mai mare lac de baraj natural din țara noastră. În plus, pădurile culmilor care împrejmuiesc lacul au o biodiversitate ridicată. Sunt concluziile studiului făcut în zonă de către Academia Română, care a investigat modul de formare a lacului. De exemplu, urcând spre lac, puteți observa că în faţa lui există o pantă bruscă, care barează valea pe întreaga lăţime. Acesta e barajul natural, rezultat al unei alunecări de teren ce a închis valea, determinând acumularea apei în spatele lui.
Astfel, spun geografii, iezerul s-a format în calcare jurasice masive, dispuse peste un fundament de roci eruptive. Iar apele curgătoare care se varsă în iezer sunt parţial temporare, deoarece străbat o zonă calcaroasă şi sunt scurte (1,5 – 2 km). Cel mai semnificativ e Pârâul Iezerului, care îşi are obârşia în Izvorul de sub Lac şi care reprezintă drenarea subterană a lacului.
Acces la Iezerul Ighiel
Rută: Alba Iulia – Șard (DN 74) – Ighiu (DJ 107 H) – Ighiel (DJ 106 H)
Distanţă de la Alba Iulia la Iezerul Ighiel: 24 km
Durată: aproximativ 50 minute, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă