De vizitat în Alba

Acasă / Laz. Satul icoanelor
Maica Domnului, icoană pe sticlă realizată la Laz

Laz. Satul icoanelor

Publicat în: 5 apr.. 2019
Autor: Rares Tileaga

Dacă „omul sfințește locul”, conform zicalei românești, este o certitudine că locuința cu nr. 72 din satul Laz, în care a locuit familia Poienaru, este cel mai sacru spațiu laic din Șureanu.

 

Casa Poienarilor – cum e cunoscută atât de localnici, cât și de exegeții iconografiei religioase – este locul în care s-a născut, în secolul al XVIII-lea, una dintre cele mai importante tradiții de artă populară românească. Icoane pe sticlă, pictură murală, cruci de lemn pictate, țesături și obiecte de artizanat sunt dovada trudei pe care Poienarii au închinat-o satului transilvănean.

Maria Poenaru, cu câțiva ani înainte de a se stinge din viață / Sursa foto: Cătălin Cădan
Maria Poenaru, cu câțiva ani înainte de a se stinge din viață / Sursa foto: Cătălin Cădan

Vestite, însă, mult mai mult pentru icoane pe sticlă, decât pentru celelalte produse meșteșugărești, generațiile Poienarilor au desăvârșit secretele picturii religioase, ducând arta în centre importante de pictură pe sticlă, precum Nicula și Șcheii Brașovului. Fotografia îl prezintă pe unul dintre descendenții familiei: Maria Poienaru, țărancă autentică din Laz și, totodată, iconar de prestigiu mondial. Imaginea de mai jos a fost făcută cu puțin timp înainte să moară, la peste 80 de ani, vârstă la care femeia încă picta. Unicul ei vis, înainte de a închide ochii, a fost de a şti că icoanele vor rămâne în casă pentru totdeauna.

 

Acces la Laz

 

Rută: Alba Iulia – Sebeș (DN 1) – Laz (DN 67 C)

Distanţă de la Alba Iulia la Laz: 22 km

Durată: aproximativ 40 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia