Locul locurilor: mănăstirea Rîmeț

Publicat în: 
4 iunie 2017

Dacă ar fi să găsim un cuvânt definitoriu pentru județul Alba, acesta ar fi „tihnă”. Sau chiar „refugiu”. Există sute de locuri din județ care pot confirma asta, de la cascade, peșteri, poieni, vârfuri de munte, lacuri, la biserici, piețe urbane, catedrale și muzee. Există, însă, un loc care parcă exprimă toate caracteristicile posibile ale tihnei. Este, dacă vreți, cel mai potrivit loc în care să-ți găsești liniștea, în județul Alba. Un fel de „locul locurilor”. Dragi călători, bine ați venit la mănăstirea Rîmeț.

 

Interiorul bisericii noi / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Interiorul bisericii noi / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Rîmeţ. Aparenţă şi conţinut

 

Aș vrea să insistăm asupra cuvântului „odihnă”, la Rîmeţ, căci prima impresie, intrând pe poarta mănăstirii, e chiar opusul: un loc complex, greu de administrat, agitat din cauza forfotei de oameni şi, totodată, a aparatelor foto care blițuiesc din când în când. Un loc neliniştitor, pe scurt. Realitatea, însă, este contrariul. Nu e un loc agitat, cum nu e nici gălăgios. În ciuda mărimii, similară cu a ansamblurilor monahale din Moldova, în ciuda faptului că deţine două biserici, multe chilii, un superb muzeu etnografic (care timp de sute de ani a funcționat ca școală și în care limba română a fost învățată de către copiii acestor locuri), ateliere de ţesut, vie, grădină, alei, livadă, Rîmeţul e, în mod paradoxal, liniştitor prin complexitatea lucrurilor pe care le conţine.

 

Rîmeţ. Biserica veche

 

Cele două biserici ale mănăstirii Rîmeț / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Cele două biserici ale mănăstirii Rîmeț / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

„Conţinutul” mănăstirii este, în esenţă, biserica veche, clădită în veacul al XIV-lea. Șapte secole, deci, au trecut de când mâinile câtorva călugări – numiţi pe atunci „eremiţi” (adică „pustnici”), de unde şi numele mănăstirii – au trudit pentru a avea lăcaș de rugăciune. Monumentul, deşi neimpresionant ca proporţii, e remarcabil prin ceea ce conţine înăuntru şi, la nivel de ambianţă, prin micimea interiorului. Micul iconostasul e, aici, din piatră şi, în loc de uşi diaconeşti şi uşi împărăteşti, aşa cum vedem peste tot în lumea ortodoxă, există doar două uşi. Una ţine de uşi diaconeşti, alta, de uşi împărăteşti.

 

Esenţa bisericuţei e dată, însă, de cele nouă straturi de pictură murală, a căror realizare se întinde între 1300-1900. Cercetătorii le-au descoperit rând pe rând, iar pe cel mai valoros dintre ele – al treilea – îl puteţi vedea pe arcada de trecere între pronaos şi naos. Acolo s-a păstrat o icoană cu Sf. Ghelasie de la Rîmeţ, plus inscripţia care încredinţează această lucrare zugravului Mihu de la Crişul Alba, în 2 iulie 1377.

 

Rîmeţ. Biserica nouă

 

Biserica nouă a mănăstirii Rîmeț / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Biserica nouă a mănăstirii Rîmeț / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Nevoia pentru un lăcaș mai încăpător a dus, în iunie 1982, la sfințirea pietrei de temelie pentru o nouă biserică, la Rîmeț. Apoi, odată cu construirea sa, slujbele s-au mutat din bisericuţa veche în cea nouă, acordând vechiului locaş statut de muzeu sacru. Astfel, nemaiavând activitate zilnică și nemaifiind aglomerație înăuntru, putem spune că monumentul de secol XIV se conservă mult mai bine.

 

Noua biserică nu e mai puțin frumoasă. Frumuseţea ei înseamnă, de fapt, masivitate și finețe, exprimate prin ornamentaţia de factură neobrâncovenească. Veţi remarca, fără îndoială, coloanele cu capiteluri compozite, pridvorul deschis, faţadele cu brâuri sculptate, sub forma unor funii, care fac înconjurul bisericii. Interiorul e scăldat de luminozitatea sobră a picturii şi tocmai acest dialog nerostit între feţele de sfinţi de pe pereţi şi întuneceala dinăuntru construieşte acea atmosferă tipică mănăstilor răsăritene.

 

Bolta bisericii noi / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Bolta bisericii noi / Sursă foto: Florian-Rareș Tileagă

Acces la Mănăstirea Rîmeț

 

Rută: Alba Iulia - Teiuș (DN 1) – Stremț - Geoagiu de Sus - Valea Mănăstirii (DJ 750 C)

Distanţă de la Alba Iulia la Mănăstirea Rîmeț: 32 km

Durată: aproximativ 30 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram