Locuri „mici” în Apuseni

Publicat în: 
10 august 2018

Locurile despre care vorbim, mai jos, sunt acele destinații despre care nu scriu ghidurile turistice și de care nu veți auzi pe net, la un search cu Apusenii. Sunt locuri mici, ascunse, nu foarte ușor de găsit, dar care au capacitatea să exprime întreaga personalitate a regiunii în care se află. Poftiți de vedeți locuri mici, dar superbe.

 

Izbucul Tăuzului

 

Inconfundabil, restrâns ca priveliște, ascuns între brazi, izbucul (izvor cu apă intermitentă) oferă o privelişte feerică datorită luciului albastru-verzui al apei. Se află la poalele versantului abrupt al Pietrei Tăuzului (1.140 m), oferind cel mai adânc pasaj subacvatic de pe teritoriul ţării (-85 m). Oricât ar fi de atrăgător, însă, lacul nu e deloc potrivit pentru înot. Este atât de adânc şi de rece, încât doar scafandrii se pot aventura în apele lui. E alimentat pe fund de către apele pierdute în peşterile Coiba Mică şi Coiba Mare, precum şi de cele care au creat peştera Hodobana. Debitul izbucului e ridicat, apele sale alimentând din plin Gârda Seacă, afluent din stânga al Arieşului.

 

Totodată, Izbucul Tăuzului este legat de numele aventurierului Bear Grylls, protagonistul „Tehnicilor esenţiale de supravieţuire” de la Discovery Channel, care a realizat o emisiune în judeţul Alba. Expediția făcută de Grylls a avut loc în Apuseni. Aventura a fost „piperată” cu scufundări în râuri de peşteră, cu căţărări și mese copioase din... insecte, finalizând totul cu o săritură spectaculoasă în lacul feeric al Izbucului Tăuzului. Pe parcurs, vedeta a ţinut să sublinieze că puţine locuri din lume sunt mai sălbatice decât Carpaţii României.

 

Acces la Izbucul Tăuzului

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Gârda de Sus (DN 75)

Descrierea rutei: izbucul e situat în sud-estul Munţilor Bihor, pe malul stâng al Gârdişoarei. Drumul porneşte din Gârda de Sus pe DC 132, apoi pe un drum forestier până la Moara lui Filea. De acolo, cobori pe o potecă până la albia râului, pe care o însoţeşte circa 100 m, de unde vei vedea, în dreapta, o vână de apă. La 50 m, în dreapta, este Izbucul Tăuzului.

Distanţă de la Alba Iulia la rezervație: 122 km

Durată: aproximativ 2 ore 30 minute, fără popasuri

 

Cotețul Dobreștilor

 

Este una din rezervaţiile absolut surprinzătoare ale judeţului. Vorbim despre o mică peşteră, situată la cota 762, din care practic ţâşneşte un adevărat râu. Cu o intrare lată de 8 m, înaltă de 4 m şi cu o lungime interioară de 406,5 m, rezervaţia se impune ca peisaj în decorul intens carstificat al Munţilor Bihor, la poalele unui perete uriaş de calcar.

 

Acces la Cotețul Dobreștilor

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Gârda de Sus (DN 75)

Descrierea rutei: accesul e relativ simplu. Din Gârda de Sus continui drumul pe DC 132 până în satul Gârda Seacă, unde într-o curbă, pe dreapta drumului, vei observa poteca spre rezervație (urcuşul fiind lent), pe lângă pârâu.

Distanţă de la Alba Iulia la rezervație: 112 km

Durată: aproximativ 2 ore 30 minute, fără popasuri

 

Izbucul Poliței

 

Deşi nu este o peşteră propriu-zisă, ci mai degrabă fenomen carstic descris ca o ţâşnire de ape din calcare masive, Izbucul Poliţei e, totuşi, deosebit de pitoresc. Se înscrie într-un peisaj specific Parcului Natural Apuseni, cu vârfuri rotunjite, culmi domoale şi belşug de păduri vechi, ceea ce îi acordă o frumuseţe ieşită din comun.

 

Acces la Izbucul Poliței

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Gârda de Sus (DN 75)

Descrierea rutei: din Gârda de Sus, porneşti pe DC 132 până în satul Gârda Seacă; de acolo, cauţi locul unde Pârâul Poliţei se varsă în Gârdişoara şi urci pe cărăruia ce însoţeşte firul de apă. E un traseu sălbatic, care străbate o serie de poieniţe, pentru ca, după 800 m de mers, să zăreşti izbucul la marginea unei poieni.

Distanţă de la Alba Iulia la rezervație: 100 km

Durată: aproximativ 2 ore 30 minute, fără popasuri

 

IMPORTANT: pentru a vizita aceste rezervații, luați legătura cu Administrația Parcului Natural Apuseni, care oferă ghid specializat (www.parcapuseni.ro). Informații referitoare la ghizi se află la pensiunile din zonă.

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram