Daca aveti in plan sa vizitati Alba Iulia in aceasta luna, merita sa luati in calcul si cateva dintre sugestiile noastre.
Octombrie este luna „Povestilor“ la Alba Iulia. In perioada 10-16 octombrie se va derula cea de-a XI-a editie a Festivalului Internațional de teatru „Povești“. Este o ocazie buna sa-i luati si pe cei mici, intrucat programul include si spectacole pentru ei. Evenimentul aduce in prim plan teatrul in toate formele sale. Aveti ocazia de vedea spectacole celebre, jucate de actori de la teatre de prestigiu, de a simți pe viu un eveniment cultural solid.
Trebuie, insa, sa va grabiti, ca sa mai prindeti locuri. Detalii gasiti aici.
Daca ajungeti in Alba Iulia, merita sa treceti pragul Muzeului National al Unirii, unde sunt expuse, pana la sfarsitul lunii, 35 de carti vechi, ce au fost rasfoite de carturari precum Antim Ivireanul si Constantin Brancoveanu.
Dintr-o insemnare pe o Evanghelie tiparita de Antim Ivireanul la Snagov, in 1697, aflam ca aceasta carte a primit-o Episcopul Atanasie Anghel la calugarie. Cartea a ajuns si la o biserica greco-catolica din Zlatna (judetul Alba). Preotul locului scrie pe o fila a cartii ca, in 23 august 1817, la slujba au asistat doua fete imparatesti: Imparatul Francisc I si sotia sa, Carolina Augusta. Mai mult, la sfarsitul slujbei, Imparateasa a sarutat Evanghelia la care facem referire.
Este expusa si o medalie de aur cu chipul domnitorului Constantin Brancoveanu, batuta in monetaria de la Alba Iulia (1713). Moneda are o poveste care ne duce la sfarsitul tragic al domnitorului. Medalia a stat la baza celui de-al noualea cap de acuzare din procesul incheiat cu decapitarea domnitorului: „baterea de monede de aur in Transilvania, in forma de medalii, cu valoare de 2 pana la 10 galbeni“. Cele mai multe medalii cu chipul domnitorului au fost topite imediat dupa moartea lui Brancoveanu. Acum, se mai pastreaza doar 5 exemplare.
Dintre raritatile bibliofile pe care le mai puteti admira, amintim primul abecedar romanesc (1699), care se pastreaza doar in trei exemplare (doua in Romania, unul in Anglia).
Daca tot ati ajuns in Cetatea Alba Carolina, merita sa asistati si la ceremonialul zilnic al schimbului de garzi, de la Portile a IV-a si a III-a. Trebuie sa ajungeti la 12 fix si sa fiti „inarmat“ cu un aparat foto sau cu o camera video.
Daca sunteti pasionat de arhitectura si tot aveti aparatul foto la indemana, se impune un popas la Catedrala Romano-Catolica din Cetate. Edificiul inglobeaza elemente constructive si decorative specifice stilurilor romanic, gotic, renascentist si baroc, ce poarta amprenta unor artisti renumiti din Europa Central-Vestica.
In interior, Catedrala ofera, spre exemplu, o remarcabila ilustrare a stilului gotic.
Daca sunteti in oras pe 15 octombrie, merita sa participati si la alte evenimente prin care se vor marca cei 96 de ani de la Incoronarea Regilor Romaniei Mari, in Catedrala Incoronarii. Pasionatii de pictura bisericeasca pot surprinde cu aparatul foto pictura murala in fresca, in stil neobizantin, opera lui Costin Petrescu, autorul picturii de la Ateneul Roman.
Daca sunteti in oras in seara de 15 octombrie, puteti asista la o „batalie“ concertistica pe sunet si armonie. Combatanti vor fi violonistii Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, fiecare avand la purtator cate o arma pretioasa: viorile Stradivarius si Guarneri.
Detalii gasiti aici.
Realitatile unei lumi demult apuse sunt reconstituite in Anticul Apulum (n.a. Alba Iulia) de trupele de reenactment ale Muzeului National al Unirii. Folosindu-se de informatii stiintifice verificate, re-enactorii reusesc sa reinvie viata de pe vreamea lui Decebal si Traian. Ultima reprezentatie din acest sezon va fi vineri, 14 octombrie, de la ora 18.00, la Poarta a IV-a Cetatii.
Se spune ca toamna este cel mai bun anotimp pentru fotografii. Cetatea va poate oferi cadrul perfect pentru imagini de colectie.
Va recomandam si o plimbare prin Parcul Dendrologic, o minune peisagistica a Transilvaniei, aflat la cativa kilometri de oras. Este locul in care veti descoperi un „ecran“ al culorilor frumoase, unde puteti admira „revolta“ culorilor tomnatice. Este singurul parc din Romania amenajat intr-o padure.
Aveti ocazia sa va intoarceti acasa cu peisaje de toamna spectaculoase care sa exprime melancolie, romantism, bucurie, calm, nostalgie.
Va asteptam cu drag la Alba Iulia!