Dacă tot vii la Alba, de 1 decembrie... MĂNĂSTIREA SUB PIATRĂ

Publicat în: 
4 noiembrie 2018

Există, în nordul Apusenilor, o mănăstire care își ilustrează la perfecție denumirea. Se numește Sub Piatră și se află, într-adevăr, într-un loc adăpostit de stânci. Stâncile aparțin masivului Bedeleu, iar mănăstirea, credincioșilor care bat drumul până acolo pentru o gură de aer curat, de liniște și de rugăciune. Dacă veți călători prin Alba Iulia, cu prilejul marii sărbători de 1 decembrie, nu vă refuzați mănăstirea Sub Piatră; drumul până acolo vă „costă” doar două ore.

 

Piatră și lemn, la Sub Piatră / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Piatră și lemn, la Sub Piatră / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Drumul spre mănăstire nu e chiar simplu. Din centrul satului Sălciua de Jos, cum veți veni dinspre Ocoliș, trebuie să faceți stânga, în dreptul indicatorului turistic. Veți intra pe o șosea îngustă cât pentru o mașină. Veți trece un pod, apoi al doilea pod, după care veți face stânga, iar drumul vă va duce, preț de 5 km, direct în satul Sub Piatră. Veți lăsa mașina în parcare, jos, urcarea spre mănăstire fiind exclusiv pe jos.

 

Anul 1797 stă scris, în lemn, deasupra ușii din pronaos. E anul în care călugării din satul Sub Piatră (sau Oncășești) au ridicat bisericuţa, cu mâinile lor, pe locul unui mai vechi schit, care avea hramul „Maica Domnului”. Cu câtva timp înainte, schitul cu pricina fusese demolat de către militarii generalului austriac Bucov, trimis  aici pentru a restabili pacea confesională în Transilvania. Conflictele au fost iminente și, pentru a scăpa cu viaţă, spun legendele, călugării s-ar fi ascuns în grabă, cu tot cu obiectele de cult, într-una din peşterile masivului Bedeleu, de lângă schit.

 

Iată, totodată, ce apare scris pe una dintre cărțile de rugăciune din mănăstire: „Această sfântă şi dumnezeiască carte ce se cheamă Paucenie este a sfintei şi dumnezeieştii mănăstiri de la Sălciua de Gioş, ce se cheamă Oncăşeşti, cumpărată cu bani buni şi să fie în vecii vecilor a mănăstirii, anii 1726...

 

Acces la mănăstirea Sub Piatră

 

Rută: Alba Iulia – Aiud (E 81) – Rimetea – Buru (DJ 107 M) – Ocoliș – Sălciua (DN 75) – Sub Piatră

Distanţă de la Alba Iulia la mănăstirea Sub Piatră: 90 km

Durată: aproximativ 2 ore, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram