Mănăstirea Măgura

Publicat în: 
23 ianuarie 2018

O poartă de lemn cioplit, un drum abrupt de țară, colibe din loc în loc și mult soare, dincolo de deal. Sunt amănuntele decorului de pe Valea Șugagului, la cota 1.180, unde doar clopotele unei mici mănăstiri de maici umplu aerul de munte.

 

Culmea mănăstirii Măgura / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

E mănăstirea Măgura, pe vârf de culme, ghemuită între munți ca un cuib între ramuri. O găsiți în Munții Șureanu, la nici două ore de mers cu mașina, din Alba Iulia.

 

De fapt, Mănăstirea Măgura e ceea ce v-ați închipui că înseamnă, în sens clasic, o mănăstire. La capătul unui drum de munte, ea își ilustrează perfect numele: Măgura, adică deal mare, izolat. Într-adevăr, schitul e cocoțat pe un vârf de colină, la capătul unor poteci, dincolo de câteva gărdulețe de lemn.

 

La prima vedere, mănăstirea pare foarte veche. Începuturile sale, însă, datează recent, din septembrie 1999, când a fost sfințită biserica (cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”). Era răsplata unei trude îndelungate, depusă din toată inima de stareța Maria Streulea, încă din anii ’90. Au fost clădite chiliile, a fost ridicată și biserica, în formă de cruce, cu fundație de beton, talpă de stejar și pereți de brad, executate în doar 11 luni de către meșterul Ioan Aloman din Mărtinie.

Cât despre ținutul în care se află... Mănăstirea se află pe întinsul comunei Jina, renumită în țară pentru avuția, grandoarea și frumusețea ei, în urma a secole întregi de păstorit. Practic, spun statisticile, Jina este cea mai întinsă și cea mai înaltă localitate compactă din România (suprafață de 32.980 ha, măsurând 35-40 km și având în cuprinsul ei Munții Șureanu, Munții Cibinului și Munții Lotrului).

 

Acces la Mănăstirea Măgura

 

Rută: Alba Iulia – Sebeș (DN 1) – Șugag (DN 67 C) – Dobra

Descrierea rutei: la ieșire din Șugag înspre lacul Tău, părăsești DN 67 C la stânga și continui prin satul Dobra. La prima bifurcație, faci dreapta pe un drum forestier care urcă la mănăstire (aflată de fapt în județul Sibiu, la mică distanță de granița cu județul Alba).

Distanţă de la Alba Iulia la mănăstire: 55 km

Durată: aproximativ 2 ore, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

FOTO SUS: Pe vârf de munte / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

One comment on “Mănăstirea Măgura”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram