Nu departe de Alba Iulia, la o distanță de aproape 70 km (adică de maxim două ore, cu mașina), pe același traseu care duce spre pârtiile de schi de la Șureanu, se află mănăstirea Oașa. Celebra și splendida mănăstire Oașa, cuprinsă între păduri de brad, de molid și malurile lacului cu același nume.
De fapt, mănăstirea Oașa e locul potrivit în care să fiți, în luna decembrie. Unu, pentru că oricum treceți pe lângă mănăstire, în drumul vostru spre pârtiile de schi de la Șureanu. Doi, pentru că e vreme de post. Și unde altundeva decât într-o mănăstire din inima muntelui v-ați putea găsi tihna zilelor de rugăciune și de colindă?
Curtea mănăstirii, cu biserica de lemn în centru / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă
Aflată pe malul lacului cu același nume, mănăstirea este un punct de referință în monahismul românesc, începând cu anul 1990, anul sfințirii sale ca mănăstire. Aici, tradiția a rămas la fel de vie ca acum zeci de ani; fără nici o exagerare, aici timpul pare să fi încremenit. La fel ca în multe alte mănăstiri românești, veți găsi, la mănăstirea Oașa, icoane făcătoare de minuni; seri duhovnicești, la lumină de lămpaș; muncă și rugăciune de dimineața până noaptea, dusă de obștea călugărilor, întocmai ca pe muntele Athos. Pentru sufletul celor care au intrat pe poarta ei de lemn, mănăstirea Oașa este un loc cu binecuvântări.
Bisericuța de lemn a mănăstirii a fost ctitorită de scriitorii Mihail Sadoveanu și Ionel Pop, în 1936. Inițial, ea se afla pe Valea Frumoasei, dar a fost strămutată aici în 1983, odată cu construirea barajului Oașa. Pictată în 1986 de Liviu Dumbravă, care a pictat și Schitul Țețu de pe Valea Mirașului, mănăstirea te întâmpină ca un veritabil spațiu de frumusețe și tihnă.
Credincioși, la rugăciune în biserica de lemn a mănăstirii / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă
Totodată, mănăstirea Oașa e unul din puținele lăcașuri din Europa unde încă mai puteți vedea, la liturghii, săteni îmbrăcați în straie populare, probabil țesute cu mâna lor. Farmecul rural e, așadar, netrucat, profund atemporal. Bine ați venit la Oașa, loc de rugăciune și de har.
Acces la mănăstirea Oașa
Rută: ruta Alba Iulia - Sebeş – lacul Oaşa (pe Transalpina), apoi la dreapta pe ruta mănăstirea Oaşa
Distanţă de la Alba Iulia la mănăstire: 67 km
Durată: aproximativ 2 ore, fără popasuri
Florian-Rareș Tileagă