De vizitat în Alba

Acasă / Mănăstiri, la Rimetea

Mănăstiri, la Rimetea

Publicat în: 12 oct.. 2018
Autor: Rares Tileaga

E una în drum spre cealaltă şi nu veți face nici cinci minute între ele. Cele două sunt bisericile aceleiaşi mănăstiri Rimetea și le veți întâlni pe drumul ce pleacă din sat, înspre Buru, pitite între versanţii împăduriţi ai Trascăului.

 

În aceste locuri nu fusese niciodată viaţă călugărească. Dar se simţea nevoia, astfel că preotul Ioan Comănici, paroh în Poşaga, a găsit cu cale să clădească cele două biserici ale mănăstirii Rimetea. Îi aparţine atât arhitectura, cât şi construcţia în sine, fiind sprijinit mai ales de către maici şi enoriaşi. Gândul a fost mai mult decât bun, pare-se, fiindcă de prezenţa celor două aşezăminte se bucură deja atât satele din judeţul Alba (Colţeşti, Izvoarele, Vălişoara), cât şi cele din Cluj (Buru, Moldoveneşti, Iara). Lucrările ambelor biserici au fost terminate în timp record – 6 luni.

Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” e cea mai nouă (cu piatra de temelie aşezată în anul 2000) şi e prima care vă iese în cale, pe dreapta, la scurt timp de la ieşirea din Rimetea. Conţine biserica de zid, în stil neobizantin, paraclisul şi corpul de chilii, plus incinta cu alei, arbuşti şi gazon, care dau o ambianţă deosebit de odihnitoare.

Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Cealaltă mănăstire, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail”, la o depărtare de câteva sute de metri, a fost construită ceva mai devreme, începând cu septembrie 1998. În acelaşi stil neobizantin, corpul bisericii prezintă de astă dată un pridvor deschis, brâncovenesc şi se impune şi mai vizibil, în Valea Piratului, decât prima mănăstire, datorită atât lărgimii văii, cât şi proporţiilor mai ample. Conţine, de asemenea, paraclis şi corp de chilii, însă îi lipseşte spaţiul verde, în favoarea unei parcări încăpătoare, ceea ce, cumva, sterilizează impactul emoţional asupra pelerinului. În ansamblu, însă, cele două biserici alcătuiesc un refugiu sufletesc cu totul ieşit din comun atât prin frumuseţea lor plastică, cât şi prin izolarea lor în natură.

Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

De reţinut faptul că mănăstirea Rimetea are obşte de maici, toate absolvente a unei sau a mai multe facultăţi, fiind unica, din judeţ, cu personal format exclusiv din intelectuali.

 

Florian-Rareș Tileagă

5 comentarii:
  • Firuta

   Locuri binecuvântate de Dumnezeu prin oameni minunați, așa cu sunt cei care au contribuit la infrumusetarea acestor lăcașuri sfinte, cărora le doresc sănătate multa si putere in păstrarea credinței , si spor in toate cele de folos!

  • Papadelaroma

   Ma intreb ce cauta o manastire ortodoxa(construita in anul 2000!) intr-o zona cu populatie exclusiv maghiara?? Adica catolici!

  • Alexandra

   exista vreo varianta de cazare la aceste manastiri? cum sa iau legatura cu cineva de acolo? aveti vreun sfat?

  • Alexandra

   buna ziua, se poate caza la manastiri? cum as putea sa iau legatura cu cineva de acolo? aveti vreun contact?

  • Robu Lacramioara

   Abia astept sa ajung la Rimeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia