Mănăstiri, la Rimetea

Publicat în: 
12 octombrie 2018

E una în drum spre cealaltă şi nu veți face nici cinci minute între ele. Cele două sunt bisericile aceleiaşi mănăstiri Rimetea și le veți întâlni pe drumul ce pleacă din sat, înspre Buru, pitite între versanţii împăduriţi ai Trascăului.

 

În aceste locuri nu fusese niciodată viaţă călugărească. Dar se simţea nevoia, astfel că preotul Ioan Comănici, paroh în Poşaga, a găsit cu cale să clădească cele două biserici ale mănăstirii Rimetea. Îi aparţine atât arhitectura, cât şi construcţia în sine, fiind sprijinit mai ales de către maici şi enoriaşi. Gândul a fost mai mult decât bun, pare-se, fiindcă de prezenţa celor două aşezăminte se bucură deja atât satele din judeţul Alba (Colţeşti, Izvoarele, Vălişoara), cât şi cele din Cluj (Buru, Moldoveneşti, Iara). Lucrările ambelor biserici au fost terminate în timp record – 6 luni.

Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” e cea mai nouă (cu piatra de temelie aşezată în anul 2000) şi e prima care vă iese în cale, pe dreapta, la scurt timp de la ieşirea din Rimetea. Conţine biserica de zid, în stil neobizantin, paraclisul şi corpul de chilii, plus incinta cu alei, arbuşti şi gazon, care dau o ambianţă deosebit de odihnitoare.

Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Cealaltă mănăstire, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail”, la o depărtare de câteva sute de metri, a fost construită ceva mai devreme, începând cu septembrie 1998. În acelaşi stil neobizantin, corpul bisericii prezintă de astă dată un pridvor deschis, brâncovenesc şi se impune şi mai vizibil, în Valea Piratului, decât prima mănăstire, datorită atât lărgimii văii, cât şi proporţiilor mai ample. Conţine, de asemenea, paraclis şi corp de chilii, însă îi lipseşte spaţiul verde, în favoarea unei parcări încăpătoare, ceea ce, cumva, sterilizează impactul emoţional asupra pelerinului. În ansamblu, însă, cele două biserici alcătuiesc un refugiu sufletesc cu totul ieşit din comun atât prin frumuseţea lor plastică, cât şi prin izolarea lor în natură.

Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

De reţinut faptul că mănăstirea Rimetea are obşte de maici, toate absolvente a unei sau a mai multe facultăţi, fiind unica, din judeţ, cu personal format exclusiv din intelectuali.

 

Florian-Rareș Tileagă

8 comments on “Mănăstiri, la Rimetea”

  1. Locuri binecuvântate de Dumnezeu prin oameni minunați, așa cu sunt cei care au contribuit la infrumusetarea acestor lăcașuri sfinte, cărora le doresc sănătate multa si putere in păstrarea credinței , si spor in toate cele de folos!

  2. Ma intreb ce cauta o manastire ortodoxa(construita in anul 2000!) intr-o zona cu populatie exclusiv maghiara?? Adica catolici!

    1. ........NU ESTE EXCLUSIV MAGHIARA SINT MULTI ROMANI ,SI TOCMAI PTR ASTA TREBUIA O MANASTIRE ORTODOXA PTR A PUTEA AVEA SI ROMANII LOC DE INCHINARE.....NU UITA ESENTIALUL......SI ACOLO E TOT ROMANIA IAR RELIGIA NOASTRA ESTE ORTODOXA....!!!

      1. Aveti dreptate, există multi romani în acele locuri, doar ca nu își fac atâta publicitate cum își fac alți care se cred stăpâni.

    1. ..........TE DUCI SIMPLU ACOLO SI VEZI DACA TE POATE CAZA DACA NU AIUDUL SI TURDA SINT DESTUL DE APROAPE....EVIDENT DACA TE DUCI CU MASINA...CU TRANSPORTUL IN COMUN NU PREA AI SANSE.....!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram