Care erau secretele bucătăriei princiare? Cât de rafinate și sofisticate erau meniurile de la curtea principilor Transilvaniei de la Alba Iulia? Cât de sofisticat era meniul unui principe ardelean? Cum se derula o ceremonie culinară? În curând, aflăm răspunsuri concrete, printr-un proiect al Primăriei Alba Iulia, cofinanțat de AFCN.
Revitalizarea și repunerea meniurilor, rețetelor si ritualurilor culinare de la curtea princiară a Transilvaniei de la Alba Iulia pe harta gastronomica locală, regională, națională și europeană este scopul principal al proiectului „Reenactment culinar: Meniuri şi ritualuri gastronomice la curtea princiară de la Alba Iulia”. Altfel spus, proiectul valorifică un segment important al rafinamentului bucătăriei princiare.
Reenactment culinar
Un aspect important reliefat de cercetarea preliminară este cel legat de rafinamentul bucatariei din Transilvania acelei epoci. Meniul servit la curtea de la Alba Iulia, pentru principii Transilvaniei, dar si pentru oaspeții lor de seamă din diverse spații ale Europei medievale, era bogat și diversificat.
Printr-o cercetare amplă, prin proiect vor fi aduse în atentia publicului cele mai reprezentative 30 de meniuri de la curtea principilor ardeleni, gătite și servite în lunga perioadă de existență a acesteia la Alba Iulia, timp de aproape 150 de ani.
Unul dintre cele 30 meniuri va fi reconstituit practic în cadrul unui eveniment dedicat, va evidenția rafinamentul bucătăriei princiare și va permite participanților să intre cât mai profund în atmosfera epocii.
Experiențe culinare pentru localnici și turiști
Evenimentul este gândit și ca o lecție de istorie practică pentru tânăra generație, în sensul că vor fi implicați elevi și studenți.
Evenimentul va avea loc în toamna acestui an, în Cetatea Alba Iulia.
Gastronomia are potentialul de a diversifica oferta culinara a restaurantelor din Alba Iulia si de a atrage un numar mai mare de turisti. Măruriile rafinamentului culinar de la curtea princiară-30 de meniuri și 10 ceremonii culinare- vor fi comprimate și într-o carte dedicată, care va fi distribuită gratuit restaurantelor din Alba Iulia.
Astfel, localnicii și turiștii vor avea ocazia să descopere bucătăria rafinată a Transilvaniei medievale, fiind o experiență culinară deosebită, prin gust si bogăția de feluri de mâncare, dar și o dovadă a respectului față de istoria și patrimoniul cultural imaterial al orașului Alba Iulia.
Rezultatele proiectului vor fi integrate în complexul de funcțiuni culturale, propuse prin proiectul de restaurare și valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor, lucrări aflate acum în derulare.
Partener în proiect este Universitatea „1 Decembrie 1918“. Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național-AFCN.
Suma nerambursabilă atrasă de Primăria Alba Iulia prin acest proiect este de 46.500 lei.
Foto deschidere articol: Imagine după tabloul în care este reprezentată o recepție dată de Principele Gabriel Bethlen pentru ambasadorul otoman la Alba Iulia, în 1625/Sursa:https://www.drouot.com