Memoria constructorului Cetății bastionare

Publicat în: 
30 ianuarie 2017

Monumentul funerar al lui Joseph de Quadri, arhitect al Cetății bastionare Alba Carolina timp de un deceniu, va fi restaurat și va „poposi“ în curtea „Museikon“. Este una dintre clădirile asupra căreia și-a lăsat amprenta inginerul militar.

1711.Arhitectul Joseph de Quadri ajunge la Alba Iulia, transferat din Polonia, prin ordinul împăratului de la Viena. Misiunea? Să continue munca predecesorului său, arhitectul militar Giovanni Morando Visconti.

Șeful  şantierului fortificaţiei bastionare

Quadri a fost numit arhitect al Cetății, după ce Visconti a fost răpus de ciumă la Alba Iulia, în 1717. Timp de zece ani, a fost şeful şantierului fortificaţiei bastionare. Inginerul militar a condus și executat cea mai mare parte a lucrărilor proiectate de Visconti la fortificația de la Alba Iulia: Porțile principale ale Cetății (I, II, și III), Palatul Apor (fostă reședință a comandantului trupelor austriece în Transilvania, actualmente Rectoratul Universității „1 Decembrie 1918“), Biserica și mănăstirea călugărilor trinitarieni (azi Biblioteca Batthyaneum și Institutul Teologic Romano-Catolic).

Și forma actuală a uneia dintre cele mai vechi construcții în stil baroc din Alba Iulia și prima cu destinație de spital militar din România, poartă tot amprenta lui Joseph de Quadri.

Este motivul pentru care monumental său funerar va fi amplasat, după restaurare, în curtea edificiului care, din 2014, poartă denumirea de „Museikon“.

Astfel, localnicii, dar și turiștii vor avea ocazia să afle povestea celui care timp de zece ani a fost șeful şantierului fortificaţiei bastionare, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 4 noiembrie 1715.

Monumentul a „poposit“ în mai multe locuri din incinta fortificației: Biserica Báthory (demolată la sfârșitul anilor 1800), iar în ultimii ani în lapidariul Muzeului Național al Unirii, aflat sub arcada Catedralei Ortodoxe.

Biserica eremitilor augustinieni

Biserica Báthory

Monumentul, cu înălțimea de 3,17 metri, a fost cioplit, cel mai probabil, în atelierul care a lucrat și Porțile Cetății, a căror decor se vede că l-a inspirit pe meșterul care a realizat monumentul.

poarta a III-a a Cetatii Alba Carolina

Poarta a III-a a Cetății

În partea superioară a monumenului dedicat lui Quadri, zeul timpului, Cronos, poartă pe umeri o arhivoltă (n.a. ornament care conturează fața laterală vizibilă a unui arc),  iar la picioare  i se așterne un inginer înaripat. În partea centrală a piedestalului, sunt încrustate în limba latină informații despre viața și activitatea arhitectului.

„Aici zace Josephus de Quadri, din neam ilustru care prin bărbăția și talentul său artistic a dovedit Poloniei apoi Împăratului  Carol al V-lea care l-a angajat pe un timp de 3 lustri (1 lustru = 5 ani), mai multe expediții. Arhitect militar, locotenent-colonel care a lăsat în urmă în amintirea sa fortificație monumentală numită Carolina, plecând de pe pământ la ceruri pentru a dobândi în anul lui Cristos 1727, 14 ianuarie, la vârsta de 38 de ani.”

Quadri  a avut aceeași soartă ca și predecesorul său, Visconti, fiind răpus tot de ciumă.

Museikon, unicat în Transilvania

Alba Iulia va avea din acest an un nou muzeu-Museikon, amenajat tocmai în clădirea fostului Spital Militar. Va găzdui carte veche și o colecție impresionantă de icoane, fiind unicat în Transilvania. Întregul inventar va fi digitalizat și va fi o prezență activă în online.

Până la inaugurarea Museikon-ului, aflat pe strada Unirii, nr. 3,  puteți vizita Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii și Muzeul roman „Principia“.

Sursa informațiilor/fotografiilor: Facebook/Museikon

Imagine deschidere articol: partea superioară a monumentului funerar

Nicu Neag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram