Miracole la Rîmeț

Publicat în: 
15 decembrie 2016

Că o recunoaștem, că nu, miracolele divine există. Mărturiile lor, cercetate secole de-a rândul, sunt incontestabile și, deci, convingătoare chiar și în ochii celui mai inflexibil sceptic. Iată de ce cele câteva minuni, petrecute în spațiul mănăstirii Rîmeț (aflată la doar o jumătate de oră de mers cu mașina, din centrul Alba Iuliei), sunt ceea ce am putea numi, azi, miracole verificate. Așadar, la Rîmeț...

 

... se află o dovadă miraculoasă despre moartea Sfântului Ghelasie, primul arhiepiscop al românilor din Transilvania, în secolul al XIV-lea. Mărturia constă într-o bucată de piatră, în care a rămas urma copitei măgăruşului pe care călărea de obicei arhiepiscopul. Ghelasie cobora de la Hopagi şi se afla călare pe asin, însă şi-a dat duhul înainte de a ajunge la mănăstire. Dar în clipa când a ajuns, zăcând pe măgăruş în faţa bisericii, copita acestuia a rămas imprimiată în piatră. Ea a fost descoperită imediat de către ceilalţi călugări şi se află şi acum în muzeul din curtea mănăstirii.

 

... se află craniul tămăduitor al aceluiași Sfânt Ghelasie. Moaştele au ieşit la iveală printre straturile de pământ şi pietriş, depuse de apele năvalnice pe lângă biserică. Craniul despre care vorbim era gălbui, curat și răspândea o mireasmă plăcută, fiind astfel înconjurat încă de la început de o aură de miracol. Ba mai mult, despre craniu se spunea că fusese luat de apa ce ieşise pe lângă biserică, în urma săpăturilor, ocolind-o de trei ori şi oprindu-se în dreptul ferestrei de la altar. Călugării l-au aşezat la loc de cinste, în mănăstire, deşi nimeni n-ar fi zis că este al Sfântului Ghelasie, trecut la cele veşnice cu şase secole în urmă... Dar venirea unei femei maramureşence la Rîmeţ a schimbat totul. Era bolnavă de epilepsie şi plecase la mănăstire din pricina unui vis, în care i se descoperise că acel craniu are puteri vindecătoare şi că este, de fapt, al lui Ghelasie. Zis şi făcut, călugării au oficiat Taina Sfântului Maslu, după care femeia s-a atins de capul descoperit până nu demult la fereastra altarului. Iar vindecarea s-a petrecut pe loc, fiind prima dintr-un şir îndelung de tămăduiri. Capul e păstrat şi azi într-o raclă de lemn, în biserica nouă a mănăstirii.

 

... se află un izvor tămăduitor, chiar sub altarul vechii biserici. Descoperit acum câteva sute de ani, izvorul a fost dintotdeauna folosit de călugării care slujeau la altar. Izvorul era acoperit cu o lespede mare iar aceştia o îndepărtau, pentru a folosi apa în timpul slujbei şi pentru a o da credincioşilor. De asemenea, apa e recunoscută pentru vindecările ei de-a lungul secolelor. Astăzi, izvorul se află în spaţiul gol, îngust din fundaţia vechii biserici, care a primit astfel hramul „Izvorul Tămăduirii”.

 

Miracole la Rimet

Miracole la Rimet

Biserica nouă a mănăstirii. Interior / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

 

Acces la mănăstirea Rîmeț

Rută: ruta Alba Iulia - Teiuș – Stremț - Geoagiu de Sus - Valea Mănăstirii

Distanţă de la Alba Iulia la mănăstire: 32 km

Durată: aproximativ 30 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram