Mircea Cartarescu, invitat special al festivalului Dilema Veche: "Alba Iulia este unul dintre cele mai minunate orase din Europa"

Publicat în: 
8 septembrie 2014

Festivalul Dilema Veche, una dintre cele mai apreciate manifestari culturale din Romania a ajuns la cea de-a III-a editie marcata de prezenta invitatului special, scriitorul Mircea Cartarescu. Consumatorii de cultura care s-au strans recent in cadrul festivalului pentru a asculta celebrul scriitor au fost placut surprinsi sa afle ca pentru acesta:

Alba Iulia este unul dintre cele mai minunate orase din Europa

Dilema Veche, editia a III a, un model pentru manifestarile culturale din Romania

Festivalul organizat la Alba in perioada 22-24 August a fost cea mai reusita editie de pana in momentul actual. Conform iubitorilor de cultura care au participat la maratonul de 3 zile in care subiectul principal a fost Cetatea Alba Carolina, un simbol al trecutului glorios, privit din perspective moderne, festivalul a reusit sa impresioneze prin diversitate.

Organizatorii au strans nume sonore la Alba, unde alaturi de Mircea Cartarescu, invitat de onoare al festivalului au fost prezenti baietii de la Zdob si Zdub, Ovidiu Lipan Tandarica si un numar impresionant de oameni de cultura si cunoscuti artisti romani.

Cu o zi inainte de deschiderea oficiala a festivalului, organizatorii au vorbit deschis despre festival in cadrul unei conferinte de presa la care au participat, intr-o desfasurare impresionanta de forte, Mircea Vasilescu- redactorul-sef al revistei Dilema Veche, presedintele Consiliului Judetean Alba, directorul Bibliotecii Judetene, Mihai Coser- din partea primariei Alba Iulia si directorul Muzeului National al Unirii.

 „Tema din acest an este „Noi suntem ceilalti” pentru ca in urma restaurarii cetatii (Alba Carolina) si a evenimentelor care au loc aici, Alba Iulia a devenit un oras al diversitatii […] un concentrat al istoriei europene. Gasim aici intr-o formula concentrata aproape toata Europa” a declarat acesta.

Diversitatea, tema festivalului Dilema Veche

Prezentata drept o editie cu tema simbolica „Noi suntem ceilalti’’, cea de-a III-a editie a festivalului Dilema Veche a pus accentul asa cum era de asteptat pe diversitate.

S-au organizat ateliere de joaca si creativitate pentru copii, ateliere fantastice in care copiii au fost indemnati sa isi creeze propriile povesti avand ca tema centrala o cetate fara adulti, populata integral de copii. Tot in cadrul atelierelor pentru copii au avut loc si lansari si lecturi de carte Disney.

Pentru amatorii de dezbateri, festivalul nu a dezamagit cu evenimentul special ce a avut loc la orele 17:00 la Biblioteca Batthyaneum. Dezbaterea cu titlul „New Narrative for Europe” a fost condusa de Angela Filote, sefa reprezentatei Comisiei Europene in Romania, aflata in vizita in judet, Hugo De Greef, membru „A Soul for Europe„, Aurel Mitran, manager cultural, Iulia Badea-Gueritee, jurnalista Courrier International si Bruno Mazzoni, profesor de limba si literatura romana in cadrul Universitatii din Pisa.

Festivalul a celebrat si una dintre cele mai mari personalitati ale tarii – Lucian Blaga, cu filmul documentar prezentat in avanpremiera pe 23 August la cafeneaua Framm. Filmul intitulat sugestiv „Tatal meu, Lucian Blaga” prezinta ultimii 12 ani din viata marelui poet vazuti prin ochii fiicei sale, Dorli Blaga.

Festivalul s-a incheiat cu un spectacol dedicat doamnelor „Tandreturi pentru femei cu cei patru corifei’’, concert ce a reunit pe aceeasi scena mari artisti romani contemporani Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Alexandru Andries si Nicu Alifantis.

Mircea Cartarescu, invitat special vesnic indragostit de Alba

Directorul festivalului considera ca invitatia si acceptul invitatiei din partea marelui scriitor a reprezentat punctul culminant al evenimentului in organizarea caruia s-a pus multa energie si pasiune. Mircea Cartarescu a acceptat din prima invitatia, in cinstea iubirii pe care o poarta pentru orasul Alba, oras pe care il considera

„Unul dintre cele mai minunate orase din Europa”

Marele scriitor a sustinut o conferita intitulata „Edificiul literaturii” in deschiderea festivalului si a participat la lecturile de literatura si poezie din Carolina Cafe si esplanada Catedralei ortodoxe.

Sursa: Ziarul Unirea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram