Monument de pus în ramă: biserica de zid din Lupșa

Publicat în: 
7 mai 2017

Lupșa, sat în Munții Apuseni, e vestit pentru biserica de lemn din curtea mănăstirii. De fapt, e singurul obiectiv turistic care vi se recomandă, când întrebați de Lupșa. Există, însă, încă un loc despre care ar merita să știți la fel de mult și pe care, bineînțeles, merită să îl vedeți cu ochii voștri, în Lupșa. Este vorba despre biserica de zid, monument de secol XV, situat la câțiva pași de șosea. Așa că, dacă vă aflați în Alba Iulia, nu vă refuzați o călătorie spre micuța, dar splendida biserică de zid din Lupșa.

 

O veți vedea încă de departe, apropiindu-vă de sat. Turnul ei cu foișor, elegant și sobru, se înalță deasupra tuturor acoperișurilor din sat. Anul de zidire a bisericii este 1421, așa cum indică pisania din altar, iar autor a fost boierul Stanislau. Magnifică, în proporții, și rafinată, în ornamentație, biserica denotă statornicia ortodoxiei în aceste meleaguri. Vă va atrage privirile naosul, decorat în trei registre, lucrare brâncovenească realizată în secolul al XVIII-lea de către un anonim. De asemenea, exteriorul e deosebit de impunător, cu contraforți în stilul construcțiilor gotice. Este, veți vedea, locul ideal pentru fotografie cu caracter ecumenic (sau abstract), dar mai ales, este locul pentru rugăciune și refugiu sufletesc, ca orice altă biserică a cărei identitate s-a păstrat peste veacuri.

 

Interiorul / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Interiorul / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Pânze și uitare, la biserica din Sartăș / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Pânze și uitare, la biserica din Sartăș / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Acces la biserica de zid din Lupșa

 

Rută: Alba Iulia – Abrud (DN 74) – Câmpeni (DN 74 A) – Lupșa (DN 75)

Distanţă de la Alba Iulia la biserică: 90 km

Durată: aproximativ 1 oră 40 minute, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

FOTO SUS: Privire de ansamblu / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram