Curiozităţi

Acasă / Moș Crăciun. O biografie

Moș Crăciun. O biografie

Publicat în: 23 dec.. 2016
Autor: Rares Tileaga

Îi spunem Moş Crăciun; a rămas pentru noi bunicul perfect, cu barbă albă sau barbă neagră (în funcție de cât de cuminți eram, firește…), așadar un moș ideal fără de care copilăria noastră n-ar fi avut acelaşi gust. Şi, pentru că mai sunt doar câteva ceasuri până când trebuie să vină, conform tradiției, Moş Crăciun e pe buzele tuturor copiilor. Însă ca orice lucru frumos şi vechi de când lumea, poartă cu sine o legendă. Dar câţi o cunosc oare?

 

În vechime, Crăciun apare aşa cum nu ni l-am fi închipuit niciodată, adică bogat şi nemilos. Iar miturile oferă un scenariu de-a dreptul şocant, cu care foarte greu ne-am obişnui, după atâţia ani de proiecţii idilice asupra Moşului. Se spune că era atât de crunt, încât nu s-a îndurat s-o ajute pe Maica Domnului, aflată în faţa casei lui în clipa când i-a venit sorocul să nască. Crăciuneasa, însă, femeie milostivă, o primeşte în grajd, ajutând-o în toate cele.

 

Întoarsă în casă, Crăciuneasa are mâinile pătate de sânge. E clipa în care ea devine victima violenţei nesăbuite a lui Crăciun, care îi taie mâinile de la coate, drept pedeapsă. Într-un final, femeia îşi recuperează mâinile şi are chiar de câştigat: îndemnată de Maica Domnului să-şi moaie coatele în scalda Mântuitorului, se pomeneşte cu mâini noi de aur. Astfel că, pentru ajutorul pe care i l-a dat Fecioarei, Crăciuneasa devine, de-a lungul veacurilor, patroana moaşelor. Cât despre Crăciun, acesta rămâne înmărmurit în faţa minunii cu mâinile de aur. Se creştinează şi devine primul sfânt după naşterea lui Hristos…

 

… asta trebuie să ştim noi acum. Moş Crăciun e simbolul căinţei şi al renaşterii, de care ar trebui să ne apropiem cu toată maturitatea de adulţi care nu mai cred în basme. E creştineşte, e normal să fie aşa. Chiar Apostolul Pavel a spus-o, în prima epistolă către Corinteni, după celebrul fragment despre dragoste: „când eram copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc. Acum, vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos; dar atunci vom vedea faţă în faţă”. Haideți să se fie aşa de Moş Crăciun!

 

Florian-Rareș Tileagă

FOTO: Bradul, cel mai frumos pom în vreme de decembrie / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia