Moș Crăciun. O biografie

Publicat în: 
23 decembrie 2016

Îi spunem Moş Crăciun; a rămas pentru noi bunicul perfect, cu barbă albă sau barbă neagră (în funcție de cât de cuminți eram, firește...), așadar un moș ideal fără de care copilăria noastră n-ar fi avut acelaşi gust. Şi, pentru că mai sunt doar câteva ceasuri până când trebuie să vină, conform tradiției, Moş Crăciun e pe buzele tuturor copiilor. Însă ca orice lucru frumos şi vechi de când lumea, poartă cu sine o legendă. Dar câţi o cunosc oare?

 

În vechime, Crăciun apare aşa cum nu ni l-am fi închipuit niciodată, adică bogat şi nemilos. Iar miturile oferă un scenariu de-a dreptul şocant, cu care foarte greu ne-am obişnui, după atâţia ani de proiecţii idilice asupra Moşului. Se spune că era atât de crunt, încât nu s-a îndurat s-o ajute pe Maica Domnului, aflată în faţa casei lui în clipa când i-a venit sorocul să nască. Crăciuneasa, însă, femeie milostivă, o primeşte în grajd, ajutând-o în toate cele.

 

Întoarsă în casă, Crăciuneasa are mâinile pătate de sânge. E clipa în care ea devine victima violenţei nesăbuite a lui Crăciun, care îi taie mâinile de la coate, drept pedeapsă. Într-un final, femeia îşi recuperează mâinile şi are chiar de câştigat: îndemnată de Maica Domnului să-şi moaie coatele în scalda Mântuitorului, se pomeneşte cu mâini noi de aur. Astfel că, pentru ajutorul pe care i l-a dat Fecioarei, Crăciuneasa devine, de-a lungul veacurilor, patroana moaşelor. Cât despre Crăciun, acesta rămâne înmărmurit în faţa minunii cu mâinile de aur. Se creştinează şi devine primul sfânt după naşterea lui Hristos...

 

... asta trebuie să ştim noi acum. Moş Crăciun e simbolul căinţei şi al renaşterii, de care ar trebui să ne apropiem cu toată maturitatea de adulţi care nu mai cred în basme. E creştineşte, e normal să fie aşa. Chiar Apostolul Pavel a spus-o, în prima epistolă către Corinteni, după celebrul fragment despre dragoste: „când eram copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc. Acum, vedem ca într-o oglindă, în chip întunecos; dar atunci vom vedea faţă în faţă”. Haideți să se fie aşa de Moş Crăciun!

 

Florian-Rareș Tileagă

FOTO: Bradul, cel mai frumos pom în vreme de decembrie / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

Viziteaza Alba Iulia envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram