Moșteniri dacice, la Căpâlna

Publicat în: 
17 august 2017

Un incendiu din timpul războiului daco-roman din anul 106 și două milenii și-au pus amprenta peste cetatea dacică de la Căpâlna. Zidurile ei, nicidecum spectaculoase, ba chiar pitice în raport cu cele de la Petrești și Săsciori, „cântăresc”, însă, mult mai greu. În comparație cu oricare altă fortificație de pe Valea Sebeșului, Căpâlna este, de fapt, numele de cetate care a trecut granițele țării și care a consacrat, alături de Sarmizegetusa, Munții Șureanu ca ținut esențialmente istoric.

Resturi dacice, la Căpâlna / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Resturi dacice, la Căpâlna / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Aflată pe lista patrimoniului mondial UNESCO, ca fortificație inclusă în rețeaua de apărare a Daciei, cetatea de la Căpâlna este cel mai important obiectiv de patrimoniu dacic din județul Alba. A fost clădită, cel mai probabil, din ordinul regelui Burebista, în secolul I î.Hr., cât timp dacii erau încă liberi, fiind un punct strategic în apărarea accesului spre Sarmizegetusa (aflată, la rândul ei, în Munții Șureanu). Avea un perimetru de 280 m, două centuri de ziduri și trei turnuri, precum și șanțuri de apărare cu adâncimi variabile, grupate într-un platou oval.

Bucăți de zid, la Căpâlna / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Bucăți de zid, la Căpâlna / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Cetatea era, totodată, centru tribal, dovadă stând tezaurul de vestigii descoperit – vase ceramice, vase de sticlă, scripeți, piese metalice de îmbrăcăminte, pinteni, pumnale, vârfuri de sulițe și săgeți. În prezent, cetatea de la Căpâlna e o umbră a ceea ce era în antichitate; resturile de ziduri, ca niște colți de piatră, pot să impresioneze sau nu ochiul profanului. Este, însă, o certitudine că viața dacilor era, aici, mult mai dinamică decât viața plină de lipsuri pe care o duc, azi, bătrânii locuitori ai colibelor răsfirate, din imediata vecinătate a cetății.

Ceață, densitate, istorie / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Ceață, densitate, istorie / Sursa foto: Florian-Rareș Tileagă

Așa cum spuneam, cetatea e o ruină. Așa că, dacă cumva vă imaginați că vă așteaptă o cetate clasică, cu metereze, cu stegulețe și ziduri înalte, veți avea o dezamăgire. La Căpâlna, resturile de cetate vă atrag privirea tocmai prin bătrâneţea lor tihnită, prin aceea că poartă în ele duhul unor secole trecute. Azi, în 2017, e pustiu acolo, fiindcă nu mai trece decât vântul, care scutură iarba crescută obraznic pe ziduri. Dar e un loc perfect pentru turistul care înțelege istorie și pentru fotograful care apreciază ruinele.

 

Acces la cetatea dacică de la Căpâlna

 

Rută: Alba Iulia – Sebeș (DN 1) – Petrești – Săsciori – Căpâlna (DN 67 C)

Descrierea rutei: pe șoseaua Transalpina, la ieşire din satul Căpâlna înspre Șugag, după pod, un indicator arată la dreapta drumul spre cetatea dacică de la Căpâlna, sit UNESCO. Singurul punct de acces este un drumeag şerpuitor, printre casele localnicilor, drum care, odinioară, o făcea mai uşor de apărat. Traseul de urcare spre cetate se face la pas, prin pădure, şi este semnalizat prin indicatoare şi marcaj pe copaci. Lungimea totală a traseului nu depăşeşte 2 km.

Distanţă de la Alba Iulia la cetatea de la Căpâlna: 33 km

Durată: aproximativ 2 ore, fără popasuri

 

Florian-Rareș Tileagă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba-Iulia-Trip-Advisor-Certificat-de-excelenta-2018

Documentar

e-Accesibilitate

Suntem alături de persoanele cu deficienţe. În acest sens, oferim serviciul de e-Accesibilitate SensusAccess tuturor celor interesaţi, în mod gratuit.

Pentru a vizita pagina dedicată şi a folosi SensusAccess, Vă rugăm daţi click aici.

Alba-Iulia-Europe-Direct

envelopephonemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram