Cealaltă Capitală - Totul despre ea

Acasă / „Must see” in Alba Iulia

„Must see” in Alba Iulia

Publicat în: 22 feb.. 2016
Autor: Municipiul Alba Iulia

Ce nu trebuie sa ratezi daca esti in trecere prin Cealalta Capitala si daca vrei sa respiri istorie in cea mai mare cetate din Romania.

 

Obeliscul „Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia

Primul și cel mai vizibil monument, pe masura ce va veti apropia de cetate, e Obeliscul „Horea, Closca si Crisan”, din fata Portii a III-a. Il veti recunoaste după statura zvelta, inalta, din granit si, mai ales, dupa basorelieful Victoriei Inaripate, de pe latura sa estica. Tinand in mana o cununa de lauri, Victoria Inaripata este un simbol al cauzei rascoalei taranesti din 1784.

De altfel, monumentul a fost ridicat in memoria martirilor Horea, Closca si Crisan, conducatori ai rascoalei, intemnitati in cetatea Albei Iulia. La baza obeliscului exista chiar o celula simbolica a celor trei, asemanatoare celulei simbolice din Poarta a III-a, numita si „Celula lui Horea”. Oferind panorama Albei Iulia, obeliscul este preferatul intalnirilor romantice ale tinerilor care strabat cetatea in plimbarile lor. Monumentul a fost construit in 1937, la initiativa Astrei.

 

Grupuri statuare in Alba Iulia

Cele mai multe selfie-uri cu Alba Iulia, pe care turistii si le fac cand ajung in cetate, nu sunt nici cu catedralele, nici cu muzeele, nici cu portile cetatii. Sunt cu grupurile statuare din bronz, sculptate pentru a fi de marimea trecatorilor. Le veti gasi in toata cetatea si veti vedea ca ilustreaza viata de altadata a orasului. Un soldat, o negustoare, un calugar romano-catolic, o domnita in straie de curte, un batranel cu palarie – toate aceste monumente de arta stradala va vor transmite ambianta veche a cetatii.

 

Monumentele Losenau si Custozza

Alte doua monumente care va vor atrage atentia se afla in Piata Cetatii. Unul este Monumentul Losenau si il veti vedea pe masura ce va apropiati de universitate. A fost ridicat in 1853, in stil neogotic flamboaiant, in memoria colonelului Losenau, ucis de maghiari în 1848 in luptele de la Podul Simeriei. Celalalt e monumentul Custozza, in fata Salii Unirii; e imprejmuit cu lanturi grele, intercalate cu ghiulele de tun. Se afla acolo in amintirea militarilor din Regimentul 50 infanterie din Alba Iulia, cazuti in batalia de la Custozza din timpul războiului austro-italian din 1866. Dezvelirea a avut loc în 1906.

Asadar, va asteptam la o lectie de istorie vie in Cealalta Capitala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Viziteaza Alba Iulia